Noutati legislative infiintare si suspendare PFA -Legea 265/2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 750 din 26.07.2022 s-a publicat Legea 265 care aduce cateva modificari Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Se introduc urmatoarele prevederi:

1.prin semnarea cererii de înregistrare în registrul comerțului/acordului de constituire, persoanele fizice care solicită inregistrarea ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială își asumă răspunderea că nu sunt incapabile și că nu li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de persoană fizică autorizată, titular al întreprinderii individuale, membru al întreprinderii familiale, ca pedeapsa complementară a condamnării pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, în cererea de înregistrare/acordul de constituire fiind prevăzută o clauză în acest sens.

2.intreruperea temporară a activității unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale nu poate depăși 3 ani de la data înscrierii mențiunii în registrul comerțului și înștiințării organelor fiscale. Reluarea activității se înregistrează în registrul comerțului.

Se elimina din lista de documente necesare inregistrarii unei PFA a declarației pe propria răspundere olografă privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială.

Aceasta lege intră în vigoare la 4 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv incepand cu 26 noiembrie 2022.

Articole similare

Comentariul tau aici