Operatiunile bancare sunt determinate de activitatile care se desfasoara in cadrul bancii privind relatiile cu clientii. Cele mai multe operatiuni genereaza relatii patrimoniale care determina modificari de sume in conturile clientilor si sunt cunoscute sub denumirea de operatiuni bilantiere (active si pasive), iar celelalte reflecta numai obligatii ale clientelei sau bancii, potential patrimoniale, care nu se inregistreaza in conturile bilantiere si se numesc operatiuni extrabilantiere (de comision, de mandat, garantii, obligatii anticipate, credite neperformante expirate, sume in litigiu aflate la instantele de judecata etc)
Activitatea extrabilanţieră – emisiunea/cumpărarea de anumite drepturi ce nu influenzează în momentul operaţiunii structura sau valoarea bilanţului bancar.
Cea mai mare parte a serviciilor bancare nu comporta angajarea bilantiera: nu contribuie la majorarea resurselor si nu afecteaza activul bancilor, dar angajeaza riscuri, aducand concomitent anumite venituri. Aceste operatiuni sunt evidentiate de banci si deci grupate din punct de vedere patrimonial ca operatiuni extrabilantiere. Acestea se refera la credite cedate (vandute), garantii bancare, angajamente pentru linii de credit, acreditive, instrumente financiare derivate, operatiuni pe piata valutara.
Serviciile bancare ce stau in afara pozitiei bilantului bancar (operatiuni extrabilantiere-clasa 9 de conturi) cele mai frecvente sunt operatiunile de comision si operatiunile privind obligatii anticipate sau conditionate.
Operatiunile de comision au ponderea cea mai mare, bancile reprezentand un intermediar si actionand in numele si pentru contul clientilor. Printre cele mai frecvente operatiuni de acest gen se numara cele legate de efectuare platilor si incasare a creantelor. De asemenea, bancile efectueaza operatiuni de vanzare-cumparare pentru clientii sai.