Organizarea si conducerea contabilitatii

Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii societatilor comerciale, companiilor nationale, regiilor autonome precum si altor entitati care sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie (contabilitatea financiara), revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.

Organizarea contabilitatii se face de regula in compartimente distincte conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita, pentru toti fiind necesar sa detina studii economice superioare.

Ca alternativa la departamentul propriu de contabilitate, care se aplica de regula in cazul firmelor mici pentru care nu se justifica prezenta permanenta a contabilului la sediul firmei, este incheierea unui contract de prestari servicii fie cu un contabil persoana fizica, fie cu o persoana juridica, in ambele cazuri membrii ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

In ce priveste raspunderea in cazul conducerii defectuoase a contabilitatii , aceasta revine directorului economic, contabiului sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul contractului de prestari servicii raspunderea revine persoanei fizice sau juridice membra CECAR sau CAR, potrivit legii si prevederilor contractuale.

La fel stau lucururile si in cazul institutiilor publice: contabilitatea fie se deruleaza in compartimente distincte fie prin contracte de prestari servicii cu persoane fizice sau juridice autorizate. Alegerea acestora trebuie sa respecte reglementarile privind achizitiile publice de bunuri si servicii, iar plata serviciilor se face din fonduri publice cu aceasta destinatie.

Articole similare

Comentariul tau aici