Partajarea programului de munca -propunere de modificare a Codului Muncii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O noua initiativa legislativa pentru modificarea Codului muncii prevede introducerea unui nou articol ce face referire la partajarea programului de munca.

Mai precis, initiativa propune introducerea articolului 53^1 – Partajarea programului de munca cu urmatorul cuprins:

(1) In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale, similare sau pe perioada starii de urgenta, pe perioada starii de alerta si pe perioada starii de asediu, pe perioade care depasesc 15 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru pe zi sau saptamana cu reducerea corespunzatoare a salariului, modificand totodata, dupa caz, acolo unde este necesar, repartizarea programului de lucru.

(2) Reducerea programului de lucru se poate face in orice forma considerata necesara de angajator, fara a duce la o diminuare a programului de lucru cu mai mult de 50% din norma salariatului conform contractului individual de munca.

(3) Repartizarea programului se va face in functie de necesitatile angajatorului, putandu-se trece de la program normal de lucru la program in ture, inclusiv aplicand pentru o parte din salariati masura suspendarii contractului de munca conform art. 53 din Codul muncii.

(4) Masurile prevazute la alin (2) si (3) pot fi dispuse de angajator pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, pentru o perioada ce nu poate depasi 60 de zile calendaristice.

Aceste masuri vor fi dispuse de angajator fata de salariati cu respectarea principiului nediscriminarii la locul de munca.

Articole similare

Comentariul tau aici