O persoana fizica se poate angaja la PFA-ul pe care il detine?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Daca in cazul SRL-urilor asociatul unic sau oricare dintre asociati poate fi angajat in propria firma, fara restrictii, lucrurile stau putin diferit in cazul PFA-urilor.

Astfel, pentru a raspunde la intrebarea daca o PFA se poate angaja pe sine, trebuie sa studiem prevederile OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale .

Ce este o PFA?

Persoana fizica autorizata este este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă.

Art. 17 al OUG 44/2008 arata ca :

(1) PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii.
(2) O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.
(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terțe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

Art. 19 al OUG 44/2008 arata ca :

(1) PFA își desfășoară activitatea folosind în principal forța de muncă și aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula și calitatea de întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale.

Analizand articolele de mai sus concluzionam ca o persoana fizica nu se poate angaja pe PFA-ul pe care il detine, dar poate angaja alte 3 persoane cu CIM.

Articole similare

Comentariul tau aici