Costuri fixe si costuri variabile

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Separatia costurilor in costuri fixe si variabile are o utilitate deosebita in urmarirea evolutiei costurilor.

Costuri variabile

Costurile variabile sunt acele costuri care evolueaza proportional cu volumul productiei.

Costuri fixe

Costurile fixe sunt acele costuri care raman neschimbate pe o anumita perioada de timp, indiferent de nivelul productiei.

O delimitare corecta a costurilor in costuri fixe sau variabile este utila in efectuarea de previziuni si implicit la luarea de decizii la nivel de management.

Exemplu: In productia de telefoane mobile Samsung achizitioneaza baterii, costul unei baterii fiind de 10 euro pe bucata.

Aceasta este un cost variabil pentru Samsung, fiindca este direct corelat cu volumul productiei. Daca productia este de 1.000 buc, atunci va achizitiona 1.000 baterii iar daca volumul productiei se dubleaza si cheltuiala cu bateriile se va dubla.

Unul dintre costurile variabile cele mai reprezentative este salariul muncitorilor direct productivi. Acesta variaza in general direct proportional cu volumul productiei.

Presupunem ca firma X detine un spatiu inchiriat pentru hala de asamblare. Indiferent de nivelul productiei acest cost ramane constant. Acesta este un cost fix.

Cu cat volumul productiei creste, costul fix care revine pe unitatea de produs scade.

De exemplu presupunem chiria totala pentru hala de asamblare ca fiind 100.000 euro.

Daca volumul total al productiei este 100.000 buc, atunci costul fix unitar este de 1 euro/buc. In schimb, daca volumul productiei creste la 200.000 buc, costul fix unitar scade la 0,5 euro/buc.

In timp ce costurile variabile au o flexibilitate ridicata in sensul ca se adapteaza foarte usor nivelului productiei (resursele se achizitioneaza pe masura necesitatilor), costurile fixe nu se adapteaza atat de usor pentru a reflecta nivelul necesarului de resurse.

Diferentierea intre fix si variabil se  face pentru fiecare entitate in parte fiindca un tip de cost ce pentru o anumita entitate poate fi variabil, pentru alta poate avea caracter fix.

Exemplul cel mai relevant este salariul.

-Daca firma X plateste muncitorii in functie de numarul de telefoane produse sau de ore lucrate, costul este variabil.

-Daca in schimb asociatiile sindicale au incheiat cu firma un acord de plata a muncitorilor la tarif fix, stabilind salarii anuale fixe, atunci costul muncii este un cost fix. Acest sistem de remunerare genereaza costuri mai mari insa are un rol important in fidelizarea si motivarea fortei de munca.

Nota: Un alt aspect care trebuie mentionat este faptul ca acelasi cost poate avea atat o componenta fixa cat si una variabila. Exemplul clasic este cel al achizitionarii unui abonament de telefonie, unde tariful pana la un anumit nivel este fix, dupa care creste proportional cu volumul convorbirilor.

COMANDA ACUM PACHETUL “ALL INCLUSIVE” !

Articole similare

3 Thoughts to “Costuri fixe si costuri variabile”

 1. Draghici G.

  ” gereaza costuri de mari” inseamna ” genereaza costuri mai mari”?
  Aceasta exprimare apare in cursul articolului, referitor la plata muncitorilor la un tarif fix.
  Multumesc pt.toate articolele extrem de utile le care le postati.

  1. admin

   Da, era vorba de faptul ca genereaza costuri mai mari. Am corectat acum textul. Multumim.

 2. Forte bun articolul, insa ar fi bine saca s-ar face si articole separate pentru costuri fixe si costuri variabile.

Comentariul tau aici