Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
In prezent, pentru fiecare angajat, companiile retin din salariul brut o contributie la pensie de 25% pe care o vireaza la buget. Statul este responsabil apoi cu virarea unui procent de 3,75% la fondul de pensii -pilon 2 la care salariatul este participant.
Ca mentiune, pilonul I reprezintă sistemul public de pensii in timp ce pilonul II este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii.
Unde poti verifica la ce fond de pensii esti inregistrat?
Linkul pus la dispozitie de catre ASF este:
https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP
Din punct de vedere al angajatorului nu exista obligatii in plus, in afara de retinerea si virarea celor 25%.
Cateva mentiuni importante:
- un angajat isi poate alege un singur fond de pensii private la care sa contribuie
- daca un angajat nou nu isi alege singur Fondul de pensii pilon 2 in 4 luni de la angajare, va fi repartizat aleatoriu la unul din fondurile existente in piata
- oricand angajatul isi poate schimba optiunea pentru fondul de pensii pilon 2
- Pilonul 2 este obligatorie pentru orice salariat în vârstă de până la 35 de ani și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.
Mai detaliat, art. 30 al Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede:
(1)Persoanele în vârsta de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în vârsta de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură și în industria alimentară, și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu excepția celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.