Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Presupunem ca o persoana fizica care a desfasurat activitati independende, sub forma de PFA, decide radierea PFA-ului. Mai are organul fiscal, ulterior datei radierii, dreptul de stabili taxe de plata in sarcina persoanei fizice care a detinut PFA-ul, taxe aferente perioadei pana la radiere ?
Ce prevederi legale exista?
1.Art 266 Anularea creanțelor fiscale, din Codul de procedura fiscala prevede la pct 4.1. ca :
(4^1) Obligaţiile fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau profesii libere, precum şi asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii, se anulează după radiere, inclusiv în situaţia în care obligaţiile au fost preluate de alţi debitori în conformitate cu prevederile art. 23.
2.Art. 29 din OG 44/.2008 prevede ca titularul PFA răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectațiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului. Dispozițiile art. 31, 32 și ale art. 2.324 alin. (3) din Codul civil sunt aplicabile.
3. Art. 2.342 alin. (3) din Codul civil prevede : Creditorii ale căror creanțe s-au născut în legătură cu o anumită diviziune a patrimoniului, autorizată de lege, trebuie să urmărească mai întâi bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului.
4. Potrivit art. 110 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel. Acest termen începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel. Dreptul de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Termenul curge de la data săvârșirii faptei ce constituie infracțiune sancționată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Potrivit acestor prevederi legislative, ulterior radierii, consideram ca organul fiscal poate decide stabilirea de creante fiscale, in sarcina persoanei fizice care a detinut PFA-ul, in cadrul termenului de prescriptie mentionat mai sus.