Prime, tichete cadou, concedii, petrecerea si alte avantaje acordate salariatilor de Craciun-tratament fiscal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Fiindca se apropie Craciunul, aducem in discutie diferite modalitati de a recompensa/motiva angajatii cu ocazia Craciunului si costurile aferente fiecarei modalitati, in termen de taxe:

1.Prima de Craciun

Aici modul de impozitare difera in functie de suma pe care doresti sa o acorzi drept prima.

  1. Cadourile in bani acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS)
  2. Suma care depaseste 150 de lei, se taxeaza cu impozit, CAS si CASS intocmai ca salariul.

2.Tichetele cadou

In locul primei in bani de Craciun poti alege sa acorzi tichete cadou. Acestea se acorda exact in acelasi regim fiscal ca si cadourile in bani, astfel:

  1. Tichetele acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS) .
  2. Suma care depaseste 150 de lei, se taxeaza cu impozit, CAS si CASS intocmai ca salariul.

3.Cadouri fizice

Se aplica aceleasi limitari ca si la punctele 1 si 2.

Trebuie sa subliniem ca nu se pot acorda atat prime cat si tichete sau cadouri in acelasi timp, cumuland limitele. Contravaloarea celor 3 nu poate depasi impreuna 150 lei/fiecare persoana in parte.

4.Vacanta de Craciun

Fiindca anul acesta zilele de Craciun sunt si in timpul saptamanii (partial, 25 decembrie fiind vineri) si imediat in perioada urmatoare urmeaza zilele libere legale de anul nou, multi angajatorii au decis sa acorde vacanta tuturor angajatilor in perioda dintre sarbatori. Unii au previzionat din timp acest lucru si au pastrat cateva zile de concediu neefectuat care sa acopere aceasta situatie, insa unii angajati se pot afla in situatia in care sa nu mai aiba zile de concediu neefectuat.

Ce se intampla in aceasta situatie?

Codul Muncii nu prevede un raspuns la aceasta situatie, insa prevede ca angajatul trebuie sa primesca minim 20 de zile libere pe an, respectand prevederile contractului de munca. Practic, concluzionam ca angajatorul trebuie sa respecte minimul legal, dar ii este permis sa acorde mai multe zile libere decat cele prevazute in CIM.

4. Petrecerea de Craciun

Datorita restrictiilor petrecerea de Craciun nu mai este o optiune in acest moment pentru multe firme, astfel ca nu mai prezentam implicatiile fiscale.

Articole similare

Comentariul tau aici