Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Cele mai importante noutati ale lunii mai 2024 sunt:
1.S-au modificat regulile privind deducerea TVA la facturile emise pe numele salariatilor.
In MOF nr. 410 din 30 aprilie 2024 s-a publicat Hotararea nr. 451/2024 prin care se aduc modificari si completari Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Una dintre modificari vizeaza titlul VII : TVA. Mai precis, se elimina posibilitatea de deducere a TVA de pe facturile emise pe numele salariatilor, pe durata deplasarii.
Se abroga astfel punctul (69) alin. (7) din Normele la Codul fiscal care prevedea ca:
“Facturile emise pe numele salariaților unei persoane impozabile, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazarea în hoteluri ori în alte unități similare, permit deducerea taxei pe valoarea adăugată de către persoana impozabilă dacă sunt însoțite de decontul de deplasare. Aceleași prevederi se aplică și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăți comerciale.”
Am scris detaliat despre cauzele care au generat aceasta modificare, in articolul: Facturi emise pe numele salariatului: TVA nu se va mai putea deduce.
2.S-a completat lista obligatiilor care se platesc in contul unic.
Nomenclatorul obligațiilor care se plătesc in contul unic a fost modificat prin Ordinul 874 publicat in MOF 422 din 9 mai 2024.
Pozițiile 31 „Impozit specific unor activități” și 32„Impozit pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu completările ulterioare” se abrogă.
Se introduc câteva poziții noi:
- Impozit pe cifra de afaceri datorat de instituțiile de credit — persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit — persoane juridice străine.
- Impozit specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.
- Impozit pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, reținut la sursă de către persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă.
- Impozit pe veniturile realizate de către persoanele fizice din desfășurarea activităților casnice
- Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din desfășurarea activităților casnice.
- Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal
- Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal.
3.S-a publicat proiectul unei noi proceduri pentru RO e-Transport
Pe data de 16 mai 2024 s-a publicat in Transparenta decizionala un Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport.
Aplicația informatică de gestiune a transporturilor, parte a Sistemului național RO e-Transport, denumit Sistemul RO e-Transport, este disponibilă în sistemul informatic Spațiul privat virtual (SPV).
Am scris detaliat despre aceste modificari in articolul: Procedura RO e-Transport: proiect 16.05.2024: obligatii, valoarea marfii
4.Se majoreaza indemnizatia si prestatia sociala pentru adultii si copiii cu grad de handicap grav
Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR) a indemnizațiilor lunare pentru adultul cu handicap grav și pentru copilul cu handicap grav. Este un prim pas pentru venituri mai bune și diminuarea riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilități.
Astfel, coeficientul indemnizației pentru adultul cu handicap grav va crește de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei, iar nivelul prestației sociale pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cât este acum, la 463 de lei.
Citeste si: De cate ori s-a modificat Codul fiscal in 2024?