Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF 794/31.08.2020 a fost publicata Hotărârea nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.
Una din aceste masuri este cea prevazuta la art. 1 alin (4) din OUG privind reducerea timpului de munca.
Ce indemnizatii prevede OUG 132/2020 pentru reducerea timpului de munca?
OUG 132/2020 prevede ca in cazul reducerii temporare a activității determinate de instituirea stării de urgență/alertă/asediu, în condițiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.Pe durata reducerii timpului de muncă în aceste condiții salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
Ce prevede Hotararea 719/2020 ?
Indemnizația prevazuta mai sus se decontează din bugetul asigurărilor pentru șomaj la cererea angajatorilor. Aceasta masura se aplica pana la 31.12.2020.
Cererea este însoțită de următoarele documente:
a) o declarație pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 1 alin. (2), (3) și (11) din ordonanța de urgență;
b) lista persoanelor pentru care se solicită decontarea, semnată de reprezentantul legal al angajatorului.
Cererea și documentele anexa se depun în format electronic sau în format letric la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în raza cărora angajatorii au sediul social, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă.
Indemnizația se decontează pentru luna anterioară celei în care se depune cererea.
Angajatorii, prin reprezentanții legali, sunt răspunzători pentru corectitudinea și veridicitatea datelor înscrise în documente.
Decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizației se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii și a documentelor anexa și după plata impozitelor și contribuțiilor aferente.
Plata indemnizației se face prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit.
Modelele cererii și documentelor anexa se aprobă prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri.