Procedura valabila cand este necesara o amanare a determinarii definitive a valorii in vama

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul de Finante a publicat in 25.08.2023 un proiect legislativ de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 973/2006 privind procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă​​​​​​​.

Proiectul a fost initiat ca urmare a necesitatii actualizării legislației vamale naționale în materia amânării determinării definitive a valorii în vamă a mărfurilor importate și de combatere a fraudei, raportat la prevederile art. 46, art. 70, art. 74 și art. 90 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, ale art. 140 și ale art. 244 din Regulamentul (UE) 2015/2447 al Comisiei de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniuni și la jurisprudența obligatorie a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Referitor la constituirea unei garanții suficiente care să asigure încasarea taxelor la import şi a altor taxe și impozite datorate bugetului de stat, potrivit legii, în cadrul operaţiunilor vamale, se va suplini vidul creat prin abrogarea articolelor 215, 216 și 221 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările și completările ulterioare, cu art. 90 alin. (1), art. 92 și 93 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, precizăm că pentru a identifica importurile care prezintă un risc important de subevaluare, este necesar ca România să țină cont și de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu precădere hotărârile pronunțate în cauza C-187/21- FAWKES Kft.v Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága, respectiv cauza C213/2019 – Comisia Europeană împotriva Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar proiectul supus atenției are în vedere și aceste aspecte.
Proiectul vizează alinierea legislației vamale naționale referitoare la amânarea determinării definitive a valorii în vamă cu legislația vamală unională în vigoare și creează coerenţă și predictibilitate legislativă.

Proiectul este disponibil integral AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici