Reglementari contabile conforme cu IFRS- noutati legislative

In Monitorul Oficial nr. 136/23.02.2015 a fost publicat Ordinul nr. 150/2015 privind modificarea şi completarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 1.286/2012.

Prevederi :

·         În înţelesul prezentelor reglementări şi al legislaţiei contabile, entităţile prevăzute la pct. 1 din Ordin reprezintă entităţi de interes public.

·         Raportările contabile anuale, precum şi cele depuse în cursul anului la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice se întocmesc în formatul stabilit de Ministerul Finanţelor Publice. Prezentarea în aceste raportări a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, respectiv a veniturilor şi cheltuielilor, poate fi diferită de cea din situaţiile financiare anuale întocmite conform Standardelor internaţionale de raportare financiară, aceasta fiind determinată de cerinţele de informaţii ale instituţiilor statului.

·         Dacă modificarea politicilor contabile sau corectarea erorilor contabile impune retratarea informaţiilor comparative, raportările  anterior mentionate conţin informaţii comparative retratate. În acest caz, informaţiile comparative referitoare la elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, respectiv a veniturilor şi cheltuielilor, sunt cele determinate în urma aplicării noilor politici contabile, respectiv a corectării erorilor contabile.

·         Atunci când, în baza unor prevederi legale exprese, în conturile de venituri au fost cuprinse sume reprezentând diverse impozite şi taxe reflectate concomitent în conturi de cheltuieli, cu ocazia întocmirii situaţiei veniturilor şi cheltuielilor, la cifra de afaceri netă se vor înscrie sumele reprezentând veniturile menţionate, corectate cu cheltuielile corespunzătoare acelor impozite şi taxe.

·         La punctul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

” (2) Entităţile care intră sub incidenţa Directivei 2004/25/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind ofertele publice de cumpărare prezintă în aceeaşi secţiune a raportului administratorilor referitoare la guvernanţa corporativă următoarele informaţii:

– participaţiile semnificative la capital, directe sau indirecte (inclusiv participaţiile indirecte prin intermediul unor structuri piramidale sau de acţionariat încrucişat), în sensul legislaţiei privind piaţa de capital;

– deţinătorii oricărei valori mobiliare care conferă drepturi speciale de control şi o descriere a acestor drepturi;

– orice restricţie a dreptului de vot, cum ar fi limitarea dreptului de vot pentru deţinătorii unui anumit procentaj sau ai unui anumit număr de voturi, termenele impuse pentru exercitarea dreptului de vot sau sistemele în care, cu cooperarea societăţii, drepturile financiare ataşate valorilor mobiliare sunt separate de deţinerea acestora din urmă;

– regulile aplicabile numirii şi înlocuirii membrilor organului administrativ sau de conducere, precum şi modificării statutului societăţii;

– competenţele membrilor organului administrativ sau de conducere, în special competenţa de a emite sau de a răscumpăra valori mobiliare.”

·         La punctul 12, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins:

” (3) În scopul de a îmbunătăţi şi mai mult transparenţa pentru acţionari, investitori şi alte părţi interesate şi în plus faţă de informaţiile cu privire la elementele menţionate la alin. (1) şi (2), societăţile trebuie să descrie modul în care au aplicat recomandările codului de guvernanţă corporativă relevant cu privire la subiectele de maximă importanţă pentru acţionari.

(4) Informaţiile menţionate la prezentul punct trebuie să fie suficient de clare, precise şi exhaustive pentru a permite acţionarilor, investitorilor şi altor părţi interesate să dobândească o bună înţelegere a modului în care este administrată societatea. În plus, trebuie să se facă referire la caracteristicile şi situaţia specifică a societăţii, cum ar fi mărimea, structura societăţii sau structura acţionariatului sau orice alte caracteristici relevante.

(5) În scopul de a facilita accesul pentru acţionari, investitori şi alte părţi interesate, societăţile trebuie să pună la dispoziţie periodic, pe site-urile lor, informaţiile menţionate la prezentul punct şi să includă o trimitere către site în raportul administratorilor, chiar dacă acestea oferă deja informaţii prin alte mijloace precizate în prezentele reglementări.”

·         După punctul 12 se introduc două noi puncte, punctele 12.1 şi 12.2, cu următorul cuprins:

“12.1. – (1) În caz de abatere de la recomandările codului de guvernanţă corporativă sub incidenţa căruia se află sau pe care au decis să îl aplice în mod voluntar, societăţile trebuie să indice în mod clar de la ce recomandări specifice s-au abătut şi, pentru fiecare abatere în parte de la o recomandare individuală:

a) să explice în ce mod s-a abătut societatea de la o recomandare;

b) să descrie motivele abaterii;

c) să descrie modul în care a fost luată decizia de a se abate de la recomandare în cadrul societăţii;

d) dacă abaterea este limitată în timp, să explice când preconizează societatea că se va conforma cu o anumită recomandare;

e) să descrie, dacă este cazul, măsura luată în locul conformării şi să explice în ce fel măsura respectivă atinge obiectivul care stă la baza recomandării specifice sau a codului în ansamblu ori să clarifice modul în care contribuie la o bună guvernanţă corporativă a societăţii.

(2) Informaţiile menţionate la alin. (1) trebuie să fie suficient de clare, exacte şi complete astfel încât să permită acţionarilor, investitorilor şi altor părţi interesate să evalueze consecinţele care decurg din abaterea de la o anumită recomandare. Acestea trebuie să se refere şi la caracteristicile şi situaţia specifică a societăţii, cum ar fi mărimea, structura societăţii sau structura acţionariatului sau orice alte caracteristici relevante.

(3) Explicaţiile pentru abateri trebuie să fie clar prezentate în declaraţia de guvernanţă corporativă, astfel încât să fie uşor de găsit de către acţionari, investitori şi alte părţi interesate. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, urmând aceeaşi ordine a recomandărilor ca şi în codul relevant sau prin gruparea tuturor explicaţiilor privind abaterea din aceeaşi secţiune din declaraţia de guvernanţă corporativă, atât timp cât metoda utilizată este explicată clar.

12.2. – Auditorul statutar sau firma de audit îşi exprimă, în conformitate cu pct. 15.1 alin. (1), opinia referitoare la informaţiile pregătite în temeiul pct. 12 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) şi verifică dacă au fost prezentate informaţiile menţionate la pct. 12 alin. (1) lit. a), b), d) şi e).”

·         După punctul 15 se introduce un nou punct, punctul 15.1, cu următorul cuprins:

“151. – (1) Totodată, auditorul (auditorii) statutar(i) sau firma (firmele) de audit:

a) exprimă o opinie privind:

(i) consecvenţa raportului administratorilor cu situaţiile financiare anuale pentru acelaşi exerciţiu financiar; şi

(ii) întocmirea raportului administratorilor în conformitate cu cerinţele legale aplicabile;

b) declară dacă, pe baza cunoaşterii şi a înţelegerii dobândite în cursul auditului cu privire la societate şi la mediul acesteia, a (au) identificat informaţii eronate semnificative prezentate în raportul administratorilor, indicând natura acestor informaţii eronate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi situaţiilor financiare anuale consolidate şi rapoartelor consolidate ale administratorilor.”

·         Punctul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

” 16. – (1) Raportul de audit conţine:

a) o introducere care identifică cel puţin situaţiile financiare care fac obiectul auditului statutar, împreună cu cadrul de raportare financiară care a fost aplicat la întocmirea acestora;

b) o descriere a domeniului de aplicare al auditului statutar, care identifică cel puţin standardele de audit conform cărora a fost efectuat auditul statutar;

c) o opinie de audit care este fără rezerve, cu rezerve sau contrară şi care prezintă clar punctul de vedere al auditorului statutar cu privire la următoarele:

(i) dacă situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă, în conformitate cu cadrul relevant de raportare financiară; şi

(ii) după caz, dacă situaţiile financiare anuale sunt conforme cerinţelor legale aplicabile.

Dacă auditorul statutar nu este în măsură să emită o opinie de audit, raportul menţionează imposibilitatea emiterii unei astfel de opinii;

d) o menţiune privind aspectele asupra cărora auditorul statutar atrage atenţia prin evidenţiere, fără ca opinia de audit să fie cu rezerve;

e) opinia şi declaraţia menţionate la pct. 151.

(2) Raportul de audit se semnează şi se datează de către auditorul statutar. În cazul în care auditul statutar este efectuat de o firmă de audit, raportul de audit poartă semnătura cel puţin a auditorului/auditorilor statutar(i) care a(u) efectuat auditul în numele firmei de audit.”

·         După punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 161, cu următorul cuprins:

” 161. – (1) În notele explicative la situaţiile financiare, societăţile prezintă, pe lângă informaţiile cerute de IFRS, totalul onorariilor aferente exerciţiului financiar percepute de fiecare auditor statutar sau firmă de audit pentru auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi totalul onorariilor percepute de fiecare auditor statutar sau firmă de audit pentru alte servicii de asigurare, pentru servicii de consultanţă fiscală şi pentru alte servicii decât cele de audit.

(2) Filialele care sunt consolidate în situaţiile financiare ale unui grup, întocmite conform prezentelor reglementări, sunt scutite de la obligaţia prezentării informaţiilor menţionate la alin. (1), cu condiţia ca aceste informaţii să fie furnizate în notele explicative la situaţiile financiare anuale consolidate.

(3) În cazul unui grup, informaţiile menţionate la alin. (1) se prezintă nu numai în ceea ce priveşte auditorul grupului, dar şi pentru fiecare auditor sau firmă de audit implicat(ă) în auditul grupului. Dacă un auditor sau o firmă de audit a auditat mai multe entităţi din grup, totalul onorariilor financiare percepute de fiecare auditor statutar sau firmă de audit se poate prezenta pe o bază agregată, în notele explicative la situaţiile financiare anuale consolidate.”

·         După punctul 27 se introduce un nou punct, punctul 271, cu următorul cuprins:

“271. – Atunci când se solicită un raport consolidat al administratorilor, pe lângă raportul administratorilor, cele două rapoarte pot fi prezentate sub forma unui singur raport.”

·         Totodata in ordin se aduc clarificari cu privire la raportarea plăţilor efectuate către guverne.
Toate societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, indiferent de natura acţionarilor, active în industria extractivă sau în sectorul exploatării pădurilor primare au obligaţia de a întocmi şi a publica anual un raport asupra plăţilor către guverne.

·         În situaţia în care cheltuielile de dezvoltare nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu excepţia cazului în care suma rezervelor disponibile pentru distribuire şi a profitului reportat este cel puţin egală cu cea a cheltuielilor neamortizate.

·         Conturile la bănci cuprind: valorile de încasat, cum sunt cecurile şi efectele comerciale depuse la bănci, disponibilităţile în lei şi valută, cecurile entităţii, precum şi dobânzile aferente disponibilităţilor şi creditelor acordate de bănci în conturile curente. Depozitele bancare pe termen de cel mult 3 luni pot fi incluse în numerar şi echivalente de numerar doar în măsura în care acestea sunt deţinute cu scopul de a acoperi nevoia de numerar pe termen scurt, şi nu în scop investiţional.

·         Beneficiile sub forma acţiunilor proprii ale entităţii (sau alte instrumente de capitaluri proprii), acordate angajaţilor în cadrul tranzacţiilor cu plata pe bază de acţiuni cu decontare în acţiuni, sunt înregistrate în contul 643 «Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii», în contrapartida contului 1031 «Beneficii acordate angajaţilor sub forma instrumentelor de capitaluri proprii», la valoarea justă a instrumentelor de capitaluri proprii, de la data acordării acelor beneficii. Recunoaşterea cheltuielilor aferente serviciului prestat de angajaţi are loc în momentul prestării acestuia.

·         În contul 117 «Rezultatul reportat, cu excepţia rezultatului reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS 29» se evidenţiază distinct: rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent a rezultatului din contul de profit şi pierdere al exerciţiului financiar precedent, rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile, rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile, rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare, rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS, mai puţin IAS 29, precum şi rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus.

·         La data intrării în vigoare a prezentului ordin, soldul contului 233 “Imobilizări necorporale în curs de execuţie” se transferă fie asupra contului 1173 “Rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile”, fie în contul 203 “Cheltuieli de dezvoltare” sau contul 208 “Alte imobilizări necorporale”, în funcţie de stadiul realizării proiectului şi modul de îndeplinire a condiţiilor de recunoaştere a acestuia ca activ.  Eventualele ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuţie se transferă, de asemenea, fie asupra rezultatului reportat (articol contabil 2933 “Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuţie” = 1173 “Rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile”), fie asupra contului 2903 “Ajustări pentru deprecierea cheltuielilor de dezvoltare” sau contului 2908 “Ajustări pentru deprecierea altor imobilizări necorporale”.

 

·         Entităţile a căror activitate presupune cheltuieli de explorare şi evaluare a resurselor minerale care au fost înregistrate în contul 233 “Imobilizări necorporale în curs de execuţie” transferă soldul contului respectiv în contul 206 “Active necorporale de explorare şi evaluare a resurselor minerale”. Ajustările pentru depreciere corespunzătoare acestora se transferă în contul 2907 “Ajustări pentru deprecierea activelor necorporale de explorare şi evaluare a resurselor minerale evaluate la cost”.

·         Conturile 233 “Imobilizări necorporale în curs de execuţie” şi 2933 “Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs de execuţie” se elimină din Planul de conturi prevăzut la punctul 143, precum şi din tot cuprinsul reglementărilor.

·         În Planul de conturi denumirea Clasei 1 “Conturi de capitaluri şi provizioane” se modifică şi va avea următorul cuprins: “Conturi de capitaluri, provizioane, împrumuturi şi datorii asimilate”.

·         În Planul de conturi conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 149 “Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se modifică şi se completează astfel:

1491. Pierderi rezultate din vânzarea instrumentelor de capitaluri proprii (A)

1495. Pierderi rezultate din reorganizări, care sunt determinate de anularea titlurilor deţinute (A)

1498. Alte pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii (A)”.

·         În Planul de conturi denumirea contului 169 “Prime privind rambursarea obligaţiunilor” se modifică şi va avea următorul cuprins: 169 “Prime privind rambursarea obligaţiunilor şi a altor datorii.

·         În Planul de conturi , conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 269 “Vărsăminte de efectuat pentru imobilizări financiare” se modifică şi se completează astfel:

2691. Vărsăminte de efectuat privind acţiunile deţinute la filiale (P)

2692. Vărsăminte de efectuat privind acţiunile deţinute la entităţi (P)

2693. Vărsăminte de efectuat privind acţiunile deţinute la entităţi controlate în comun (P)

2695. Vărsăminte de efectuat pentru alte imobilizări financiare (P).”

·         Denumirea contului 507 “Certificate verzi acordate” se modifică şi va avea următorul cuprins: 507 “Certificate verzi primite”.

·         Simbolul contului 5412 “Acreditive în valută” se modifică astfel: 5414 “Acreditive în valută”.

·         Denumirea contului 642 “Cheltuieli cu tichetele de masă acordate salariaţilor” se modifică şi va avea următorul cuprins: 642 “Cheltuieli cu avantajele în natură şi tichetele acordate salariaţilor”.

·         Denumirea contului 6868 “Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligaţiunilor” se modifică şi va avea următorul cuprins: 6868 “Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligaţiunilor şi a altor datorii”.

·         Denumirea contului 7412 “Venituri din subvenţii de exploatare pentru materii prime şi materiale consumabile” se modifică şi va avea următorul cuprins: 7412 “Venituri din subvenţii de exploatare pentru materii prime şi materiale”.

·         Conturile sintetice la nivel de 4 cifre din cadrul contului 761 “Venituri din imobilizări financiare şi investiţii financiare pe termen scurt” se modifică şi se completează astfel:

7611. Venituri din acţiuni deţinute la filiale

7612. Venituri din acţiuni deţinute la entităţi asociate

7613. Venituri din acţiuni deţinute la entităţi controlate în comun

7615. Venituri din alte imobilizări financiare

7617. Venituri din investiţii financiare pe termen scurt.

·         Se elimină conturile 643 “Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit” şi 644 “Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”.

·         Se introduc următoarele noi conturi: 1691 “Prime privind rambursarea obligaţiunilor” (A), 1692 “Prime privind rambursarea altor datorii” (A), 615 “Cheltuieli cu pregătirea personalului”, 6421 “Cheltuieli cu avantajele în natură acordate salariaţilor”, 6422 “Cheltuieli cu tichetele acordate salariaţilor”, 643 “Cheltuieli cu remunerarea în instrumente de capitaluri proprii”, 644 “Cheltuieli cu primele reprezentând participarea personalului la profit” şi 6586 “Cheltuieli reprezentând transferuri şi contribuţii datorate în baza unor acte normative speciale”3.

3 În acest cont se evidenţiază cheltuielile reprezentând transferuri şi contribuţii datorate în baza unor acte normative speciale, altele decât cele prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Prevederile prezentului ordin se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2015.

Articole similare

Comentariul tau aici