Reglementari privind cupoanele valorice – Legea nr. 60/2019

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 15 aprilie 2019 in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Aceasta aduce cateva reglementari cu privire la cupoanele valorice.

Cupon valoric inseamna un instrument care presupune obligatia de a-l accepta drept contrapartida sau drept o parte din contrapartida unei livrari de bunuri sau prestari de servicii si care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmeaza a fi livrate sau prestate sau a identitatilor potentialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul in sine, fie in cadrul documentatiei aferente, inclusiv in cadrul termenilor si conditiilor de utilizare a instrumentului.

Cupoanele valorice pot fi:

  • cupon valoric cu utilizare unica;
  • cupon valoric cu utilizari multiple.

Cupon valoric cu utilizare unica inseamna un cupon valoric in cazul caruia locul livrarii bunurilor sau al prestarilor serviciilor la care se refera cuponul valoric si TVA datorata pentru acele bunuri sau servicii sunt cunoscute in momentul emiterii cuponului valoric.

Cupon valoric cu utilizari multiple inseamnă un cupon valoric, altul decat un cupon valoric cu utilizare unica.

“Fiecare transfer al unui cupon valoric cu utilizare unica efectuat de o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu se considera a fi o livrare a bunurilor sau o prestare a serviciilor la care se refera cuponul valoric.

Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizare unica acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, nu se considera a fi o tranzactie independenta, pentru partea contrapartidei acoperită de cupon.

Pentru partea contrapartidei care nu este acoperita de cuponul valoric cu utilizare unica se considera ca are loc o tranzactie independenta.

In cazul in care furnizorul / prestatorul bunurilor sau serviciilor nu este persoana impozabila care, actionand in nume propriu, a emis cuponul valoric cu utilizare unica, se considera ca furnizorul / prestatorul a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se refera cuponul valoric catre persoana impozabila care a emis in nume propriu cuponul, la data la care este utilizat cuponul.

In cazul in care transferul unui cupon valoric cu utilizare unica este realizat de un intermediar – persoana impozabila care actioneaza in numele altei persoane impozabile, respectivul transfer se considera a fi livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric, efectuata de persoana impozabila in numele careia actioneaza intermediarul.

Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizari multiple acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, intra in sfera TVA potrivit art. 268, in timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizari multiple nu intra in sfera TVA. (6)

In cazul in care cuponul valoric cu utilizari multiple este transferat de o persoana impozabila, alta decat persoana impozabila care efectueaza operatiunea in sfera TVA potrivit alin. (5), orice prestare de serviciu care poate fi identificata, cum ar fi serviciile de distributie sau de promovare, intra in sfera TVA.”

Articole similare

Comentariul tau aici