RO e-Trasport: procedura de transmitere

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Actul normativ care reglementeaza procedura de utilizare si functionare a sistemului RO e-Transport este Ordinul 2545022.

Aplicația informatică de gestiune a transporturilor cu risc fiscal ridicat, parte a Sistemului național RO e-Transport, este disponibilă în SPV.

Pentru declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, declarantul poate utiliza mijloacele de identificare electronică pentru accesarea SPV, pentru:
a) interconectarea aplicației disponibile la nivelul emitentului cu Sistemul RO e-Transport, utilizând o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicației puse la dispoziție în mod gratuit de către Ministerul Finanțelor.

În urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un număr unic de identificare (UIT), utilizat ca referință în cadrul proceselor și operațiunilor specifice sistemului.

Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat prin utilizarea modalității prevăzute lit. a) se face prin transmiterea unui fișier XML.


După transmiterea fișierului XML, Sistemul RO eTransport efectuează, în mod automat, următoarele operațiuni:
a) verificări și validări privind structura și sintaxa;
b) verificări semantice.
După efectuarea acestor operațiunil se generează un mesaj de răspuns.

În situația în care nu sunt identificate erori, se aplică semnătura electronică a Ministerului Finanțelor, care atestă primirea declarației în Sistemul RO e-Transport. Exemplarul original al declarației se consideră fișierul de tip XML însoțit de semnătura electronică a Ministerului Finanțelor, care este pus la dispoziția declarantului sub forma unui fișier arhivă de tip zip.
În situația în care sunt identificate erori, declarația nu se consideră transmisă în sistem, declarantul primind un fișier de tip XML ce conține erorile identificate, însoțit de semnătura electronică a Ministerului Finanțelor, sub forma unui fișier arhivă de tip zip.
După efectuarea verificărilor automate, fișierele vor fi disponibile în sistem pentru descărcare pe o perioadă de 60 de zile de la momentul generării, iar ulterior vor fi arhivate electronic în conformitate cu prevederile legale în vigoare și eliberate la cerere.

Articole similare

Comentariul tau aici