Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Cu ocazia efectuarii inventarierii dar si in alte situatii, se poate constata existenta de stocuri degradate care nu mai pot fi utilizate in activitatea societatii. Se pune intrebarea daca se ajusteaza TVA in situatia in care acestea sunt distruse ?
Raspunsul il regasim la art. 304 din Codul fiscal care face referire la ajustarea taxei deductibile în cazul achizițiilor de servicii și bunuri, altele decât bunurile de capital.
La alin.(2) lit. b) al acestui articol se prevede ca nu se ajustează deducerea inițială a taxei în cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de persoana impozabilă. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă demonstrează furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Mai departe, normele la Codul fiscal prevad ca ” in sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
……………..
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii.
……………..
(11) Situațiile menționate la alin. (10) nu sunt exhaustive; în orice altă situație în care persoana impozabilă aduce suficiente dovezi că bunurile sunt distruse, pierdute sau furate, nu are obligația ajustării taxei. De asemenea, situațiile menționate la alin. (10) pot fi aplicate cumulativ; de exemplu, pentru un stoc de produse există o pierdere datorată unor perisabilități, dar stocul respectiv poate fi distrus ca urmare a degradării calitative, ceea ce conduce la neajustarea taxei.”
(12) Obligația de a demonstra sau confirma în mod corespunzător că bunurile au fost distruse, pierdute sau furate, în sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, revine persoanei impozabile. În situația în care organele de inspecție fiscală nu consideră suficiente dovezile furnizate de persoana impozabilă, acestea pot obliga persoana respectivă să efectueze ajustarea taxei. Conform principiului proporționalității, organele fiscale nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decât ceea ce este necesar pentru dovedirea incidentului care a condus la pierderea, distrugerea sau furtul bunului, astfel încât sarcina persoanei impozabile să nu devină practic imposibilă sau extrem de dificilă.”
Cu alte cuvinte, TVA nu se ajusteaza in cazul bunurilor degradate DACA se face dovada distrugerii. Codul fiscal si normele de aplicare nu specifica documentele care se utilizeaza in acest sens.
Potrivit practicii si prevederilor O 2634/2015 , documentele uzuale sunt:
- lista inventariere
- proces verbal de casare
- proces verbal de predare catre o unitate de colectare a deseurilor.