Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Intr-un proiect legislativ publicat pe site-ul Ministerului de Finante pe data de 14.06.2024 s-a prezentat necesitatea eliminării prevederilor referitoare la neefectuarea ajustării taxei pe valoarea adăugată deductibile în cazul în care suma care ar rezulta ca urmare a ajustărilor este neglijabilă, pentru asigurarea unor condiții echitabile tuturor operatorilor economici.
Conform art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, prevederile acestui articol, referitoare la ajustarea taxei deductibile, nu se aplică în cazul în care suma care ar rezulta ca urmare a ajustărilor este neglijabilă, conform prevederilor din normele metodologice. Prin normele metodologice de aplicare a Titlului VII – Taxa pe valoarea adăugată din Codul fiscal, s-a prevăzut, la pct. 79 alin. (4) că, în sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital în situația în care suma care
ar rezulta ca urmare a fiecărei ajustări aferente unui bun de capital, efectuată în situațiile prevăzute la art. 305 alin. (4) lit. a) – d) din Codul fiscal, este mai mică de 1.000 lei.
In situația în care taxa de ajustat este mai mică de 1000 de lei nu se efectuează nici o ajustare, dar dacă taxa de ajustat este egală sau mai mare de 1000 de lei, intervine obligația/dreptul de ajustare, se creează un regim inechitabil operatorilor economici care se află într-una din situațiile menționate.
Prin urmare, se propune eliminarea acestor prevederi și implicit, ajustarea taxei în toate situațiile în care intervine obligația/dreptul de ajustare.
Citeste si: Regimului TVA aplicabil ambalajelor nereutilizabile in sistem garantie returnare