Securitatea gravidelor la locul de munca

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Salariata gravida este femia care anunta in scris angajatorul asupra starii fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie.

Angajatorul are obligatia sa previna expunerea salariatelor gravide la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea.

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre salariata gravida, aceasta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii care verifica conditiile de munca ale salariatei.

Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia.

Salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.

Angajatorii sunt obligati sa scorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic.

Articole similare

Comentariul tau aici