Sediul social expirat

Se intampla de multe ori ca sediul social sa fie luat in comodat sau chirie pe o perioada determinata. In evidentele ONRC, la sfarsitul perioadei de comodat/inchiriere, sediul social apare ca fiind expirat.

Ce consecinte are acest fapt ?

Conform art. 237 din Legea societatilor comerciale – Legea 31/1990,  la cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:

c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;

Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii. Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.

Ce solutii sunt in aceasta situatie ?

a) se poate prelungi durata de valabilitate a sediului social (cu un act aditional sau un contract nou)

b)se poate schimba sediul social.

Toate acestea sunt supuse unor taxe la ONRC.

Ce se intampla din punct de vedere fiscal ?

Conform Codului de procedura fiscala, contribuabilii persoane juridice sau orice entități fără personalitate juridică se declară inactivi dacă se află în una dintre următoarele situații:

…c) organele fiscale au constatat că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Conform art. 21 Cheltuieli din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli nedeductibile :

„ r) cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilă, care au la bază un document emis de un contribuabil inactiv al cărui certificat de înregistrare fiscală a fost suspendat în baza ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.”

Asadar, clientii trebuie sa verifice pentru fiecare furnizor, daca nu este cumva un contribuabil inactiv, in caz contrar , la o eventuala inspectie fiscala , cheltuiala aferenta unei achizitii de la un astfel de furnizor inactiv poate fi considerata nedeductibila.

Declaratiile fiscale pentru contribuabilul cu sediul social expirat se depun in mod normal, la fel si situatiile financiare.

Nu in ultimul rand, un sediu social expirat poate aduce prejudicii de imagine unei companii- in situatia in care informatiile sunt verficate de parteneri (acestea fiind informatii publice).

Articole similare

Comentariul tau aici