Somaj tehnic- monografie contabila, calcul indemnizatie neta, asigurare angajati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Articolul prevede informatii despre somajul tehnic, asa cum era definit inainte de aparitia epidemiei, cand angajatorul era obligat sa suporte 75 % din indemnizatie.

Ce este somajul tehnic?

Somajul tehnic este o intrerupere temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in principal pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Ce se intampla cu contractul de munca al anagajatilor?

Pe perioada somajului tehnic, contractul individual de munca al angajatilor se suspenda. Suspendarea se inregistreaza in REVISAL, in baza art. 52 alin. (1) lit. c) care arata ca Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații: … In cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

In continuare calculele si inregistrarile fac referire la somajul tehnic, in situatia in care angajatorul suporta din fondul de salarii indemnizatia.

Cu cat sunt platiti salariatii?

Articolul 53 din Codul muncii arata ca pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu o excepție prezentata mai jos. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității. Practic angajatorul suporta 75% din salariul de baza.

Calcul:

Presupunem ca un angajat are un salariu de baza de 5.000 lei brut.

Indemnizatia bruta de somaj este : 75%* 5.000 lei = 3.750 lei

Din aceasta se retine:

CAS-25% = 938 lei

CASS-10% =375 lei

Impozit 10% = 244 lei

Prin urmare indemnizatia neta = 3.750 lei -938 lei -375 lei -244 lei = 2.193 lei

Monografie

Monografia contabila este ca in cazul salariului obisnuit, astfel:

641=4213750
421=%
4315938
4316375
444244
421=51212193

Contributii sociale si impozit

Indemnizata de somaj tehnic este supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii, la fel ca salariul.

Angajatii raman in continuare asigurati la sanatate si pensii ?

Pe perioada in care angajatul se afla in somaj tehnic este asigurat la sanatate si perioada face parte si din stagiul de cotizare la pensii.

Articole similare

One Thought to “Somaj tehnic- monografie contabila, calcul indemnizatie neta, asigurare angajati”

  1. gabriel

    Declaratia 112 cum se va completa daca salariatul are toate orele suspendate ? Fara ore lucrate chiar daca la venit realizat vom trece acel 75 % , declaratia da eroare. Adica nu calculeaza cas, cass

Comentariul tau aici