Spete mijloace fixe – examen CCF

Mai jos prezentam doua intrebari grila legate de mijloace fixe care au fost prezentate la examenul pentru admitere in Camera Consultantilor Fiscali in anii precedenti :

 1. O societate comercială deţine în proprietatea sa o clădire cu o valoare de inventar de 1.000.000 lei, cu o durată normală de utilizare de 30 ani. După 5 ani, proprietarul clădirii închiriază construcţia respectivă unei societăţi comerciale pentru o perioada de 7 ani. Pentru a folosi cădirea, chiriasul efectuează lucrări de investiţii în valoare de 100.000 lei. Care este perioada pe durata căreia chiria8ul poate deduce amortizarea fiscală?

a) 7 ani, durata contractului de închiriere;

b) 12,5 ani, o jumătate din durata normală rămasă de utilizare;

c) pe primul an de închiriere;

d) zero ani, întrucât chiriasul nu este proprietarul clădirii;

e) 25 ani, durata normală rămasă de utilizare;

f) 2 ani, întrucât proprietarul a calculat 8i dedus amortizarea pe o perioadă de 5 ani cât timp a fost utilizată de acesta

 Raspunsul corect este:  a) 7 ani

Baza legala : art. 24 alin (11) lit. c) din Codul fiscal care arata ca amortizarea fiscala se calculeaza pentru cheltuielile cu investiţiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune de cel care a efectuat investiţia, pe perioada contractului sau pe durata normală de utilizare, după caz;

 2. Care este perioada de amortizare fiscală a fondului de comerţ?

a) nu se amortizează;

b) 10 ani;

c) pe perioada egală cu perioada luată în calculul amortizării contabile;

d) 20 ani;

e) pe perioada de utilizarea a acestuia;

f) 50 ani.

Raspuns corect : a) nu se amortizeaza.

Baza legala: art. 24 Amortizarea fiscală, alin (4) lit. c) care precizeaza ca fondul de comert nu face parte din randul activelor amortizabile.

 

Articole similare

2 Thoughts to “Spete mijloace fixe – examen CCF”

  1. catialefter70@yahoo.com

    foarte usoare tin de teorie

  2. Farkas Alexandru-Ioan

    Trebuia sa fi fost participat cineva foarte important la acest examen, pentru ca ambele intrebari sunt foarte usoare.
    La momentul cand am dat acest examen, pe care nu l-am luat in lipsa a 2,5 puncte, intrebarile erau incomparabil mai”dure”, desi Sebastian Vladescu urma sa participe in calitate de concurent. Neprimind insa anterior intrebarile, a gasit de cuviinta sa se retraga de la concurs. Mari sarlatani cei care organizeaza aceste concursuri si coordoneaza “pe bani grei” aceasta activitate, pe care – in md normal – oricare expert contabil (sau auditor financiar) ar putea sa-l practice cu succes. Nu se mai intalneste o tara in lume, care sa formeze consultanti fiscali, care apara interesel statului. Asta DA inventie romaneasca. Ar trebui brevetat pe plan mondial.

Comentariul tau aici