Sponsorizarea – la platitor de impozit pe profit vs microintreprindere

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Companiile din Romania, fie ca sunt platitoare de impozit pe profit, fie ca sunt microintreprinderi, daca efectueaza sponsorizari, pot sa scada sumele acordate din impozitul pe profit sau micro datorat, in anumite conditii.

Impozit pe profitMicrointreprindere
Tratament fiscalCheltuielile de sponsorizare sunt cheltuieli nedeductibile. Contribuabilii care efectuează sponsorizări potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
a)valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
b)valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
În cazul sponsorizărilor efectuate către entități persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele de mai sus, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Baza legala: art. 25 alin.(4) lit. i) CF
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.


Baza legala: art. 56 alin. 1.1. CF

Articole similare

Comentariul tau aici