Conform O 3055/2009, in categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la:
• guvernul propriu-zis;
• agentii guvernamentale si
• alte institutii similare nationale si internationale.
În cadrul subventiilor se reflecta distinct:
– subventii guvernamentale;
– împrumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
– alte sume primite cu caracter de subventii.
Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.
O subventie guvernamentala poate îmbraca forma transferului unui active nemonetar (de exemplu, o imobilizare corporala), caz în care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.
În conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decât cele pentru active.
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
În cazul în care într-o perioada se încaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost înca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Subventiile nu trebuie înregistrate direct în conturile de capital si rezerve.
Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se înregistreaza în contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc în bilant ca venit amânat (contul 475 “Subventii pentru investitii”). Venitul amânat se înregistreaza în contul de profit si pierdere pe masura înregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Restituirea unei subventii referitoare la un activ se înregistreaza prin reducerea soldului venitului amânat cu suma rambursabila.
Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amânate, daca exista, sau, în lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
În masura în care suma rambursata depaseste venitul amânat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.