Toate verificarile pe care trebuie sa le efectuezi asupra balantei de final de perioada

 Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

Pentru a face o verificare a situatiei contabile, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa generezi o balanta in forma potrivita scopului tau. Aceasta poate fi dupa caz: analitica, sintetica, cu patru sau cinci egalitati, partiala sau completa.

Iata mai jos cum poti selecta aceste optiuni in CIEL V7, cel mai performant software financiar-contabil:

Cea mai potrivita forma pentru verificarile de final de perioada este forma analitica, fiindca prezinta soldurile si rulajele tuturor conturilor utilizate.

Dupa generarea balantei urmeaza procedura de verificare propriu zisa.

Daca tii contabilitatea mai multor firme, este bine sa ai o procedura de lucru completa pe care sa o aplici fiecarei firme in parte. Astfel vei putea sa te asiguri ca nu omiti nici o verificare pentru inchiderea de perioada.

In lista de verificari posibile pentru final de perioada se inscriu:

1.Conturile de venituri si cheltuieli sa fie inchise, adica cu sold 0. Daca nu este asa, in aplicatia software financiar-contabila CIEL Conta V7 ai posibilita de a le inchide dintr-un singur click, accesand optiunea PRELUCRARI -> Inchidere de luna.

2.Conturile 4426 si 4427 trebuie sa fie inchise daca esti platitor de TVA si este finalul perioadei (luna/trimestru). Daca ai uitat sa faci acest lucru in CIEL V7, poti sa apelezi la optiunea PRELUCRARI -> Inchidere TVA.

3.Daca esti platitor de TVA la incasare, conturile 4428 cu analiticele deschise pentru cumparari si vanzari (4428C si 4428V) trebuie sa corespunda cu totalul TVA-ului din jurnalele de vanzari si cumparari pentru facturile neincasate.

O alta verificare pe care o poti face este ca  4428C = sold 401 furnizori  * 19/119 si 4428V = sold 4111 clienti * 19/119

Alfel spus, TVA-ul neexigibil la cumparare este TVA-ul aferent facturilor neincasate in sold pe contul 401, iar TVA-ul neexigibil la vanzare este cel aferent soldului pe conturile de clienti.

Formulele se pot adapta in functie de cota de TVA si de tipul de tranzactii.

4.Se verifica daca s-a efectuat reevaluarea tranzactiilor in valuta

De exemplu, pe conturile 5314 si 5124 se poate extrage din aplicatia software financiar-contabila CIEL Conta V7 un registru de casa/banca in valuta dupa care se poate calcula echivalentul in lei.

In cazul in care nu s-a efectuat reevaluarea, acest lucru se poate face automat, prin optiunea: PRELUCRARI -> Reevaluare inregistrari in valuta, asa cum poti vizualiza la punctul 1.

Toate aceste procese sunt automatizate in software-ul financiar-contabil CIEL V7, astfel ca dintr-un singur click poti sa generezi inregistrarile de inchidere.

De asemenea, daca detii si modulul de salarizare, CIEL Salarii, poti sa importi automat si notele de salarizare, dupa calculul salariilor, astfel asigurandu-te si de faptul ca soldurile conturilor de salarii si taxe sunt corecte.

Articole similare