Transportul de bunuri fara documente de provenienta – noi sanctiuni

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O recenta initiativa legislativa inregistrata la Senat spre dezbatere in 06.04.2022 prevede cateva modificari Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Mai precis, printre propuneri se afla introducerea obligativitatii ca pe durata transportului si depozitarii marfurile sa fie insotite de documentele de provenienţă : factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Practic marfurile, indiferent de locul în care acestea se află, trebuie sa fie insotite de documentele de provenienta.

In prezent, legislatia face referire la exista documentelor respective doar in procesul de comercializare, ceea ce face dificila constatarea contraventiilor atunci cand marfurile ilicite sunt depozitate in alte locuri decat sediul firmei sau punctul de lucru.

Redam mai jos prevderile comparative:

Prevederea legala actualaPropunerea
Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condițiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror proveniență nu este dovedită, în condițiile legii. Prin documente de proveniență se înțelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoțire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.Se interzice producţia, transportul ori comercializarea de produse sau prestarea
de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a
căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor
însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al
depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz,
factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă
sau orice alte documente stabilite prin lege.

Se mai introduce prevederea ca bunurile fără acte de provenienţă sunt indisponibilizate până ia clarificarea situaţiei acestora.

Neprezentarea documentelor de provenienţă a mărfurilor sau necontestarea în instanţă, în termenul legal de depunere a contestaţiei împotriva procesului verbal de contravenţie, ori respingerea definitivă a contestaţiei de către instanţele competente, atrag după sine aplicarea măsurii confiscării acestor mărfuri, precum şi bunurilor ce au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea faptelor, dar şi sumelor de bani şi bunurilor dobândite prin săvârşirea contravenţiilor.
Sarcina verificării depunerii unei eventuale contestaţii în instanţă revine organului care a dispus măsura sancţionării. Persoana fizică sau juridică română sau străină sancţionată, care nu a putut justifica legal provenienţa bunurilor în momentul depistării, va suporta cheltuielile ocazionate de indisponibilizare până la valorificarea, distrugerea sau restituirea bunurilor ori sumelor de bani. – sanctiunea pentru aceasta contraventie este amendă contravenţională de la 3.000 lei la 30.000 lei.

Toate informaţiile privitoare ia produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare dar şi instrucţiunile, indicatorii şi parametrii afişaţi în timpul funcţionării produsului, precum şi contractele, inclusiv cele reformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi – sanctiunea prevazuta pentru incalcarea acestei prevederi este amendă contravenţională de la 10.000 la 100.000 lei.

Articole similare

Comentariul tau aici