Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ce sunt perisabilitatile ?
Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare sau in reteaua de distributie.
Nu reprezinta perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.
Perisabilităţile produse în condiţiile menţionate mai sus se aprobă de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepţionării mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute de lege.
Actul legislativ care face referire la perisabilitati si la limitele admise este Hotararea 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare.
Perisabilităţile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităţilor de produse existente în gestiune, stabilite după cântărire, numărare, măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare.
Inregistrarea contabila
In ceea ce priveste inregistrarea lor in contabilitate, aceste pierderi aferente produselor perisabile se vor inregistra ca si un cost, respectiv o cheltuiala, dupa care se procedeaza la scoaterea acestora din evidenta (scoaterea din gestiune).
Deductibilitatea cheltuielii din perspectiva impozitului pe profit
Potrivit art. 25 din Codul fiscal, alin. (3) pct. 4 lit d), sunt deductibile limitat scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii.
Asadar, cat timp perisabilitatile se inscriu in limitele legale, acestea sunt cheltuieli deductibile.
Necesitatea de a ajusta TVA la inregistrarea perisabilitatilor
Normele metodologice la Codul Fiscal date pentru aplicarea art.304 prevad ca : “(10) În sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabilă nu are obligația ajustării taxei deductibile în cazul bunurilor de natura celor prevăzute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător, în situații cum ar fi, de exemplu, următoarele, dar fără a se limita la acestea:
…f) perisabilitățile, în limitele stabilite prin lege”
Asadar, in ce priveste perisabilitatile care se inscriu in limitele stabilite prin lege, nu se ajusteaza TVA.
Exemplu
Un magazin achizitioneaza 100 kg branza de vaci la pret de 10 lei plus TVA/kg.
% = 401 Furnizori 1.090
371 Marfa 1.000
4426 TVA deductibila 90
Pe parcursul activitatii 3 kg de branza s-au stricat.
Limita de perisabilitate conform H 831/2004 este de 1,25 % – adica 1.25% * 100 kg = 1.25 kg
Se scoate din gestiune marfa : 3 kg* 10 lei/kg = 30 lei
607 Cheltuieli cu marfurile/ deductibil = 371 Marfuri 12.5 lei lei
607 Cheltuieli cu marfurile / nedeductibil = 371 Marfuri 17.5 lei
In ce priveste TVA, pentru baza de 12.5 lei nu exista obligatia ajustarii TVA-ului.
In schimb, pentru suma de 17.5 lei se ajusteaza TVA-ul, astfel :
607 Cheltuieli cu marfurile = 4427 TVA colectata 1,6 lei (9%*17.5 lei)
Despre notele de ajustare TVA 635=4427 sau 6xx= 427 am mai scris aici.