TVA la cafea vanduta in restaurant -9% sau 19%

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Un subiect care a fost dezbatut frecvent in anul curent este ce cota de TVA aplicam la cafeaua servita in HORECA : 9% sau 19%. Multi operatori din HORECA au pastrat pana nu demult nivelul TVA la 9% la cafea şi ceai, avand ca argument ca bauturile se prepara in bar si de obicei acestea se prepara fara zahar sau indulcitori.

Desi pana la finalul lunii mai 2023 nu a emis o clarificare publica pentru acest subiect intens discutat, ANAF a intreprins deja controale la diverse restaurante pe aceasta tematica solicitand recalcularea din urma a diferentei de TVA.

In cele din urma Ministerul de Finante a emis o opinie la solicitarea Camerei Consultantilor Fiscali, opinie disponibila aici:

https://ccfiscali.ro/content/adreseMFP_sa/2023/Raspuns%20MF%20la%20adresa%201058%20.pdf.

Opiniile avocatilor nu au intarziat sa apara. Casa de avocatura Blaj Law considera ca “ANAF a emis o interpretare controversată a prevederilor fiscale și a cotei TVA aplicabile băuturilor pe bază de cafea sau ceai, generând îngrijorare în rândul operatorilor din domeniul ospitalității. Într-un context în care cota TVA aplicată începând cu 1 ianuarie 2023 este de 9%, impunerea unei cote de 19% printr-o simplă interpretare a ANAF pune industria HORECA în fața unor noi mari provocări financiare.”

Demersurile societatii constau în redactarea unui memoriu adresat ANAF, dar și Ministerului Finanțelor, în vederea expunerii tuturor argumentelor în favoarea corectei aplicări a cotei TVA de 9% băuturilor pe bază de cafea sau ceai, precum și în vederea blocării oricărei aplicării retroactive a recentei interpretări oferite de autoritatea fiscală ” se mai arata in comunicat.

Prevederile actuale ale Codului fiscal

1. Art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal reglementeaza aplicarea cotei de 9% pentru :

k) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99;

Codul 2202 10 00 cuprinde : Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate

Codul 2202 99 cuprinde mai multe pozitii:

2202 99 11 : Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine de minimum 2,8 % din greutate
2202 99 15 : Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine mai mic de 2,8 % din greutate; băuturi pe bază de fructe cu coajă lemnoasă de la capitolul 08, cereale de la capitolul 10 sau semințe de la capitolul 12
2202 99 19 : Altele, cu un conținut de grăsimi provenite din produse de la pozițiile 0401-0404:
-2202 99 91 : Sub 0,2 % din greutate -2202 99 95 : De minimum 0,2 % dar sub 2 %
-2202 99 99: De minimum 2 % . . .

Punctul 18 din norme arata ca in sensul TVA, serviciile de restaurant și de catering reprezintă servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spațiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering .

Astfel, in situatia in care se vinde doar cafea , aceasta urmeaza a se taxa cu 19%. Este cazul barurilor, cafenelelor.

In schimb intr-un restaurant, daca se vinde un meniu taxabil cu 9% (operatiunea principala) la care se adauga cafea, ca produs conex, atunci aceasta se va taxa cu 9%. Daca nu se poate stabili o operatiune principala dar bunurile care compun pachetul pot fi separate atunci se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun in parte (9% si respectiv 19%).

Articole similare

Comentariul tau aici