TVA la incasare – scurta recapitulare a prevederilor legislative

Scurt istoric al TVA la incasare:

I.  Incepand 1 ianuarie 2013(si pana la 31.12.2013), societatile platitoare de TVA care in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, au avut o cifră de afaceri în scopuri de TVA mai mica decât 2.250.000 lei, au fost obligate sa aplice sistemul TVA la incasare.

Aceasta insemna pe scurt ca :

·         TVA se colecta la încasarea facturii, nu la emitere sau daca nu se incaseaza la timp , dupa 90 de zile de la emitere ;

·         Deducerea TVA la plata facturii. Aceste reguli au îngreunat activitatea experţilor contabili care şi aşa trebuie să facă faţă unor modificări legislative permanente, în special a cadrului fiscal în vigoare.

II. Incepand cu 1 ianuarie 2014(si pana in prezent) :

·         TVA la incasare devine opional pentru firmele cu cifra de afaceri de până la 2.250.000 lei  (in baza OUG  nr. 111  publicata in M.Of. nr. 809 din 19 decembrie 2013);

·         S-a eliminat termenul de 90 de zile dupa care firmele erau nevoie sa colecteze TVA pentru facturile neincasate. 

Cand te poti inregistra ca platitor de TVA la incasare ?

Potrivit prevederilor codului fiscal, in vigoare la data curenta, sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare:

a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au sediul activităţii economice în România  si a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei.

 b) persoanele impozabile, care au sediul activităţii economice în România care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

Cand nu  poti aplica TVA la incasare ?

Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare:

a)     persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic ;

Nota. Grupul fiscal unic este un grup de persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relaţii strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar şi economic.

Grupul fiscal :

·        se poate constitui din minim 2 persoane impozabile;

·        Se consideră «  în strânsă legătură » din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric persoanele impozabile al căror capital este deţinut direct sau indirect în proporţie de mai mult de 50% de către aceeaşi acţionari. Îndeplinirea acestei condiţii se dovedeşte prin certificatul constatator eliberat de către Registrul Comerţului şi/sau, după caz, alte documente justificative.

b) persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România;

c) persoanele impozabile care în anul precedent au depăşit plafonul de 2.250.000 lei ;

d) persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului şi care au depăşit plafonul de 2.250.000 lei în anul precedent sau în anul calendaristic în curs, calculat în funcţie de operaţiunile realizate în perioada în care respectiva persoană a avut un cod valabil de TVA.

Doua date importante:

·         Daca ai optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare va trebui sa aplici sistemul pana la sfârşitul anului calendaristic în care ai optat pentru aplicarea sistemului, cu excepţia situaţiei în care în cursul aceluiaşi an cifra de afaceri depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, caz în care sistemul se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

·         Dacă în primul an de aplicare a sistemului TVA nu depăşeşti plafonul de 2.250.000 lei, poti aplica sistemul TVA la încasare până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic în parte, a fost depăşit pe parcursul unui an calendaristic.

Posibilitatea de a iesi din sistem

·        Daca esti platitor de TVA la incasare prin optiune si

·        Daca nu  depasesti în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei

poti renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează de organele fiscale competente începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Articole similare

Comentariul tau aici