Un nou salariu minim de la 1 octombrie 2023: 3.300 lei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul Muncii a publicat in 20 septembrie 2023 un proiect legislativ prin care salariul minim urmeaza a fi majorat la 3.300 lei incepand cu 1 octombrie 2023.

Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,96 lei/oră.

Consecintele majorarii salariului minim sunt:

  • pentru angajator, inseamna o cheltuiala lunara mai mare cu 300 lei la -diferenta la salariul brut la care se adauga si CAM.
  • o crestere a contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim .
  • modificarea plafoanelor la CAS si CASS care se stabilesc in functie de salariul minim
  • majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut
  • majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12.

Citeste si:

Top noutati fiscale propuse pentru 2023-2024

Articole similare

Comentariul tau aici