Au obligatia sa depuna formularul 201 “Declaratie privind veniturile realizate din straintate”:
- persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România
- persoanele fizice care îndeplinesc pentru anul de raportare conditiile de rezidenta ca urmare a faptului ca au centrul intereselor vitale amplasat în România si/sau sunt prezente în România pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc în total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Formularul 201 “Declaratie privind veniturile realizate din straintate” se depune de catre persoanele mentionate mai sus care realizeaza venituri din straintate, impozabile în România, ca urmare a desfurrii unor activitati in strainatate, cum ar fi :
– venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala,
– venituri din cedarea folosintei bunurilor,
– venituri din activitti agricole, piscicultura, silvicultura,
– venituri sub forma de dividende,
– venituri sub forma de dobânzi,
– venituri din premii, venituri din jocuri de noroc,
– venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal,
– câstiguri din transferul titlurilor de valoare,
– venituri sub forma câtigurilor din operatiuni de vânzare-cumprare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii,
– venituri din pensii,
– precum si alte venituri impozabile potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificrile si completrile ulterioare.
Declaratia se depune si de persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, si de persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, conditiile de rezidenta nominalizate mai sus la primul paragraf, care desfasoara activitate salariala în straintate într-un stat cu care România are încheiat conventie de evitare a dublei impuneri si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata în straintate de catre sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent în România), în urmtoarele situatii, dupa caz:
- în cazul în care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât si în straintate;
- in cazul în care persoana fizica a fost prezenta în straintate pentru o perioada mai mare decât perioada prevazuta în conventia de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul în care s-a desfurat activitatea;
- în cazul în care detasarea în straintate a persoanei fizice a încetat înainte de perioada prevazuta în conventia de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua retinerea diferentelor de impozit, întrucât intre parti (angajat-angajator) nu mai exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii.
Veniturile din activitati dependente desfurate în straintate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din straintate de persoanele fizice în anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit în straintate, exprimate în unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din anul de realizare a venitului.
Declaratia se depune pâna la data de 26 mai a fiecarui an.
Declaratia se depune la organul fiscal în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul fiscal contribuabilul.
Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitie contribuabilului.
Declaratia poate fi descarcata de pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice: www.mfinante.ro/Portal ANAF/Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii.
Sursa: www.finantearges.ro