Potrivit prevederilor Codului fiscal, sunt considerate veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate , veniturile din servicii prestate în România de orice natură şi în afara României de natura:
· serviciilor de management
· serviciilor de consultanţă în orice domeniu
· serviciilor de marketing
· serviciilor de asistenţă tehnică
· serviciilor de cercetare şi proiectare în orice domeniu
· serviciilor de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi
· serviciilor prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari publici, contabili, auditori
Exceptie face venitul din transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport.
Legat de problema declararii contractelor cu nerezidenti, readucem in atentie un ordin mai vechi, Ordinul nr. 1400/2012 privind procedura de înregistrare a contractelor/documentelor încheiate între persoane juridice române, persoane fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine şi persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente.
Acest ordin prevede ca persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine au obligaţia să înregistreze contractele/documentele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror altor servicii prestate în România, care generează venituri impozabile.
Înregistrarea contractelor/documentelor menţionate mai sus, indiferent de durata acestora, se efectuează la organele fiscale teritoriale în a căror rază persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine, beneficiare ale activităţilor, îşi au domiciliul fiscal, conform legii. Prin excepţie, persoanele juridice române care au calitatea de contribuabili mari şi mijlocii, potrivit reglementărilor legale în vigoare, au obligaţia înregistrării contractelor/documentelor la organul fiscal competent pentru administrare.
Ce se intampla cand nu este incheiat un contract in forma scrisa ?
Atunci când nu este încheiat contract în formă scrisă, se înregistrează documentele care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României:
· situaţii de lucrări
· procese-verbale de recepţie
· rapoarte de lucru
· studii de fezabilitate
· studii de piaţă sau
· orice alte documente corespunzătoare.
Exceptii de la declarare
Contractele/Documentele încheiate de persoane juridice române, persoane fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării, potrivit prezentelor dispoziţii.
Modul de inregistrare a contractelor
Înregistrarea contractelor/documentelor se realizează prin depunerea, la organul fiscal competent, a “Declaraţiei de înregistrare a contractelor/documentelor care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României, iniţiale/adiţionale (conexe), încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente”, cod MFP 14.13.01.40/n fără a fi însoţită de documente doveditoare ale datelor înscrise în declaraţie.
Termen de declarare
Declaraţia se depune pentru fiecare contract sau document care justifică prestările efective de servicii efectuate pe teritoriul României, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractelor sau de la data emiterii oricăror documente prevăzute de lege.
În situaţia în care în datele declarate iniţial intervin modificări, acestea se declară în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor/documentelor care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României într-un registru al contractelor/documentelor care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României, încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente.
Sanctiuni in caz de nedepunere
Pentru neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare a contractelor/documentelor care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României, prevăzută la art. 1, se aplică sancţiunea prevăzută la art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, adica amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.
Atentie ! Pe langa aceste declaratii, pentru impozitul retinut de la nerezidenti pe anul trecut se mai depune pana in 2 martie 2015 o declaraţie informativa privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi.
Baza legala : art. 119 din Codul fiscal care prevede ca plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Cum 28 februarie este sambata, zi nelucratoare, termenul se reporteaza pe luni, 2 martie 2015.
Declaraţia se completează în două exemplare:
– originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al plătitorului de venit;
– copia se păstrează de către plătitorul de venit.
Atentie !
Pentru aplicarea prevederilor convenţiei de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, în momentul realizării venitului, certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidenţă, precum şi, după caz, o declaraţie pe propria răspundere în care se indică îndeplinirea condiţiei de beneficiar în situaţia aplicării legislaţiei Uniunii Europene. Dacă certificatul de rezidenţă fiscală, respectiv declaraţia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezintă în acest termen, platitorul de venit are obligatia retinerii impozitului pe venit. În momentul prezentării certificatului de rezidenţă fiscală şi, după caz, a declaraţiei prin care se indică calitatea de beneficiar se aplică prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislaţiei Uniunii Europene şi se face regularizarea impozitului în cadrul termenului legal de prescripţie.
În acest sens, certificatul de rezidenţă fiscală trebuie să menţioneze că beneficiarul venitului a avut, în termenul de prescripţie, rezidenţa fiscală în statul contractant cu care este încheiată convenţia de evitare a dublei impuneri, într-un stat al Uniunii Europene sau într-un stat cu care Uniunea Europeană are încheiat un acord de stabilire a unor măsuri echivalente pentru toată perioada în care s-au realizat veniturile din România.
Certificatul de rezidenţă fiscală prezentat în cursul anului pentru care se fac plăţile este valabil şi în primele 60 de zile calendaristice din anul următor, cu excepţia situaţiei în care se schimbă condiţiile de rezidenţă