Procedura de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, prevăzute la art. 152.4 şi art. 152.5 din Codul fiscal, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare din 23.12.2014- a fost publicata in M.Of. 963/30.12.2014.
· Persoanele impozabile nestabilite în Uniunea Europeană pot utiliza, în condiţiile prevăzute la art. 152.4 din Codul fiscal, un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în Uniunea Europeană, regim denumit în continuare regim non-UE.
· Persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România pot utiliza, în condiţiile prevăzute la art. 152.5 din Codul fiscal, un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în statele membre de consum, dacă persoanele impozabile nu sunt stabilite în aceste state membre, regim denumit în continuare regim UE.
· Regimul UE poate fi utilizat şi de către persoanele impozabile care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispun de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, în cazul în care au un sediu fix în România şi aleg România ca stat membru de înregistrare. Persoanele impozabile sunt ţinute să respecte respectiva decizie în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.
· Regimul UE nu se poate utiliza de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care şi-au stabilit sediul activităţii economice sau un sediu fix în România, pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune care au locul prestării în România. Îndeplinirea obligaţiilor fiscale rezultate din prestarea acestor servicii se realizează potrivit regulilor generale aplicabile în materie de TVA, fără utilizarea regimului special.
Înregistrarea în vederea utilizării regimului
· La data începerii operaţiunilor taxabile, persoana impozabilă care optează pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, trebuie să depună în format electronic o declaraţie de începere a activităţii la organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile art. 152.4 alin. (3) şi art. 1525 alin. (3) din Codul fiscal.
· Persoana impozabilă nestabilită în Uniunea Europeană care optează pentru utilizarea regimului non-UE trebuie să depună şi o declaraţie prin care se confirmă că persoana nu este înregistrată în scopuri de TVA în Uniunea Europeană.
· Declaraţia se completează şi se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de către orice persoană impozabilă care intenţionează să utilizeze unul dintre regimurile speciale, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare.
· Semnarea declaraţiei de începere a activităţii se realizează prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată.
Completarea şi transmiterea declaraţiei speciale de TVA
1. Persoana impozabilă înregistrată pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale depune la organul fiscal competent, pe cale electronică, o declaraţie specială de TVA pentru fiecare trimestru calendaristic, indiferent dacă au fost sau nu prestate servicii în perioada de raportare, în termen de 20 de zile de la încheierea perioadei fiscale, potrivit art. 152.4 alin. (7) sau art. 152.5 alin. (6) din Codul fiscal.
2. Modelul declaraţiei speciale de TVA este prevăzut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 815/2012.
3. Semnarea declaraţiei speciale de TVA se face utilizând certificatul digital calificat, în condiţiile prevăzute la cap. II, secţiunea 1, pct. 5 şi 6.
4. În declaraţia specială de TVA se declară informaţii precum:
a) codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal în cazul persoanelor impozabile care utilizează regimul UE sau codul de înregistrare special în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizează regimul non-UE;
b) valoarea totală, exclusiv taxa, a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile şi valoarea corespunzătoare a taxei datorate fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă;
c) valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.
5. Sumele din declaraţiile speciale de TVA se înscriu cu valoarea exactă, fără a se rotunji în plus sau în minus la cel mai apropiat număr întreg.
6. Informaţiile prevăzute la pct. 4 lit. b) se completează separat, pentru fiecare stat membru de consum în care este datorată taxa pe valoarea adăugată.
7. În situaţia în care, în statul membru de consum a fost modificată cota de TVA aplicabilă în cursul trimestrului de raportare, în declaraţia specială de TVA se completează separat, pentru acelaşi stat de consum, informaţiile prevăzute la pct. 4 lit. b) pentru fiecare cotă de TVA aplicabilă în acel trimestru.
8. În cazul în care persoana impozabilă care utilizează regimul UE deţine unul sau mai multe sedii fixe în alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaraţia specială de TVA conţine, pe lângă informaţiile prevăzute la pct. 4, valoarea totală a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculată pentru fiecare stat membru în care persoana deţine un sediu, cu precizarea numărului individual de identificare în scopuri de TVA sau a codului de înregistrare fiscală al sediului respectiv şi defalcată pe fiecare stat membru de consum.
9. În ipoteza în care persoana impozabilă aplică regimul special cu data primei prestări, în condiţiile prevăzute la cap. II, secţiunea 1, pct. 15, aceasta depune o declaraţie separată pentru trimestrul calendaristic în care a avut loc prima prestare.
10. Persoana impozabilă exclusă/care a solicitat retragerea din unul dintre regimurile speciale şi care, în cursul aceluiaşi trimestru calendaristic, este înregistrată în celălalt regim special depune declaraţiile speciale de TVA pentru fiecare regim în parte, în raport cu prestările efectuate şi cu perioadele acoperite de regimul respectiv.
11. Persoana impozabilă care îşi schimbă statul membru de înregistrare în cursul unui trimestru calendaristic depune declaraţiile speciale de TVA atât la organul fiscal competent din România, cât şi în noul stat membru de înregistrare, referitoare la prestările efectuate în perioadele respective în care statele membre au fost stat membru de înregistrare.
12. În cazul în care o persoană impozabilă care utilizează un regim special nu prestează servicii în cadrul regimului special în niciun stat membru de consum în cursul unei perioade de declarare, aceasta trebuie să depună o declaraţie specială de TVA în care să indice că nu au avut loc prestări de servicii în cursul perioadei respective (declaraţie specială de TVA “zero”). În declaraţia specială de TVA “zero” se înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA/codul de înregistrare special în scopuri de TVA şi perioada la care se referă declaraţia, iar la rubrica “Valoarea totală a TVA care trebuie plătită” se înscrie “0”.
Rectificarea declaraţiilor speciale de TVA
1. Modificarea informaţiilor înscrise eronat într-o declaraţie specială se face prin completarea şi transmiterea unei declaraţii rectificative, în termen de 3 ani de la data la care trebuia depusă declaraţia iniţială.
2. În declaraţia rectificativă se înscrie, în mod obligatoriu, numărul unic de referinţă alocat declaraţiei iniţiale, care nu se poate modifica. În declaraţia rectificativă se completează toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declarării, indiferent dacă acestea au mai fost declarate.
3. Se completează câte o declaraţie rectificativă pentru fiecare perioadă de raportare pentru care se operează rectificări.
4. Informaţiile modificate prin declaraţiile rectificative se transmit de către organul fiscal, cu ajutorul sistemului informatic, fiecărui stat membru de consum în cauză/stat membru în care persoana deţine sedii fixe.