3 modele de circuite ale documentelor in cazul vanzarilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand are loc o vanzare de marfa sau de servicii, fiecare firma isi seteaza propriul sistem de gestionare a documentelor pe care le emite, cu conditia respectarii cerintelor legale. In fiecare caz, factura de vanzare este elementul central care nu trebuie sa lipseasca.

Iata 3 modele pe care le poti utiliza in activitatea ta, ilustrate pe aplicatia Smart Bill facturare si gestiune.

1. Proforma ->Factura de vanzare

Acest model se preteaza de exemplu in situatia in care incasezi bunurile/serviciile in avans, fapt pentru care este necesara o proforma pentru a comunica partenerilor detaliile de plata. Se poate utiliza atat in vanzarea de servicii cat si de bunuri (aceasta in ipoteza in care la expedierea marfii poti emite si factura)

In Smart Bill poti face foarte usor acest lucru alegand sa emiti mai intai proforma, cu toate detaliile necesare, iar apoi emitand factura pe baza proformei, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa repeti introducerea informatiei de pe aceasta.

2. Comanda ->Aviz de insotire a marfii ->Factura de vanzare

Comanda nu este un document fiscal sau contabil, este mai degraba un document comercial, care se utilizeaza in practica fie de catre firmele mari, care au bugete si care trebuie sa prezinte in functie de nivelul ierarhic de aprobare o documentatie in vederea aprobarii unei achizitii, fie de catre firmele care produc bunuri cu ciclu lung de fabricatie si care au nevoie de o comanda ferma inainte de a lansa un produs in executie.

In Smart Bill poti sa faci astfel:

Intri in fereastra de emitere a unei proforme, apoi ii schimbi denumirea din Proforma in Comanda, sau in orice altceva doresti tu:

Si astfel vei avea documentul intitulat Comanda:

Apoi vei emite avizul din aplicatie, alegand sa fie pe baza de proforma.

In final, factura se va emite alegand ca si optiune: pe baza de aviz.

3. Proforma -> Aviz de insotire ->Factura de vanzare

Acest circuit se poate utiliza in comertul cu bunuri, atunci cand incasezi in avans contravaloarea marfurilor, dupa care livrezi marfa cu aviz , urmand ca ulterior sa emiti factura.

Acesta este un circuit destul de des utilizat.

In Smart Bill poti implementa acest lucru astfel:

  • Emiti proforma din Vanzari si Achizitii ->Factura proforma:

  • Emiti avizul alegand optiunea: “Creeaza pe baza de proforma”

  • Emiti factura pe baza de aviz:

Desigur ca acestea nu sunt singurele variante de mix de documente pentru a reflecta vanzarile, fiecare firma avand propriile nevoi conform cu dimensiunea si complexitatea activitatii.

Aplicatia Smart Bill iti ofera insa suficienta flexibilitate pentru a putea integra cu succes orice circuit in acest sistem.

Articole similare