Accizele

Unul dintre impozitele reglementate de codul fiscal se refera la accize. Marea majoritate a agentilor economici nu sunt afectati de acest impozit dar unele notiuni de baza ar trebui sa le retinem cu totii, chiar daca nu avem legatura cu acest domeniu.

Mai ales in grilele pentru examentul de consulant fiscal se regasesc adesea intrebari legate de acest capitol.

Pentru ce datoram accize ?

Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:

a) bere;
b) vinuri;
c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;
d) produse intermediare;
e) alcool etilic;
f) tutun prelucrat;
g) produse energetice;
h) energie electrica.

Acestea sunt ceea ce codul fiscal denumeste produse accizabile.

Antrepozitul fiscal este , asa cum l-am definit intr-un articol precedent , locul aflat sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de catre antrepozitarul autorizat, in exercitiul activitatii, in anumite conditii prevazute de codul fiscal si de norme.

Regimul suspensiv este regimul fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor.

Produsele mentionate la punctele a)-h) sunt supuse accizelor în momentul producerii lor pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor în acest teritoriu.

Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.

Eliberarea pentru consum reprezinta:
a) orice iesire, inclusiv ocazionala, a produselor accizabile din regimul suspensiv;
b) orice productie, inclusiv ocazionala, de produse accizabile in afara regimului suspensiv;
c) orice import, inclusiv ocazional, de produse accizabile – cu exceptia energiei electrice, gazului natural, carbunelui si cocsului -, daca produsele accizabile nu sunt plasate in regim suspensiv;
d) utilizarea de produse accizabile in interiorul antrepozitului fiscal altfel decat ca materie prima;
e) orice detinere in afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse in sistemul de accizare, in conformitate cu prezentul titlu;
f) receptia, de către un operator înregistrat sau neînregistrat, de produse accizabile, deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Eliberarea pentru consum se considera si detinerea in scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate in consum in alt stat membru sau au fost importate in alt stat membru si pentru care acciza nu a fost platita in Romania.
Conform art. 168 din codul fiscal este interzisa producerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal.
De asemenea, este interzisa detinerea unui produs accizabil in afara antrepozitului fiscal, daca acciza pentru acel produs nu a fost platita.

Aceste doua prevederi nu se aplica pentru berea, vinurile si bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produse in gospodariile individuale pentru consumul propriu. De asemenea, nu se aplica pentru energie electrica, gaz natural, carbune si cocs.

Productia si/sau depozitarea produselor accizabile, acolo unde acciza nu a fost platită, pot avea loc numai intr-un antrepozit fiscal. Un antrepozit fiscal poate fi folosit numai pentru producerea si/sau depozitarea de produse accizabile. Antrepozitul fiscal nu poate fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile. Detinerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal, pentru care nu se poate face dovada platii accizelor, atrage plata acestora. Fac exceptie antrepozitele fiscale care livreaza produse energetice catre avioane si nave sau furnizeaza produse accizabile din magazinele duty free, in conditiile prevazute in norme.

Documente fiscale

Pentru produsele accizabile, altele decat cele marcate, care sunt transportate sau detinute in afara antrepozitului fiscal sau a unui antrepozit vamal, originea trebuie sa fie dovedita folosindu-se un document care va fi stabilit prin norme. Documentul nu poate fi mai vechi de 5 zile. Această prevedere nu este aplicabila pentru produsele accizabile transportate sau detinute de catre alte persoane decat comerciantii, in masura in care aceste produse sunt ambalate in pachete destinate vanzarii cu amanuntul.

Toate transporturile de produse accizabile sunt insotite de un document, astfel:
a) miscarea produselor accizabile in regim suspensiv este insotita de documentul administrativ de insotire;
b) miscarea produselor accizabile eliberate pentru consum este insotita de factura ce va reflecta cuantumul accizei, modelul acesteia fiind precizat in norme;
c) transportul de produse accizabile, cand acciza a fost platita, este insotit de factura sau aviz de insotire, precum si de documentul de insotire simplificat, dupa caz.

EvidenTe contabile

Orice platitor de accize are obligatia de a tine registre contabile precise, conform legislatiei in vigoare, care sa contina suficiente informatii pentru ca autoritatile fiscale sa poata verifica respectarea prevederilor din codul fiscal.

Responsabilitatile platitorilor de accize

Orice platitor de accize poarta raspunderea pentru calcularea corecta si plata la termenul legal a accizelor catre bugetul de stat si pentru depunerea la termenul legal a declaratiilor de accize la autoritatea fiscala competenta, conform prevederilor prezentului titlu si celor ale legislatiei vamale in vigoare.

Lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, antrepozitarii autorizati pentru productie sunt obligati sa depuna la autoritatea fiscala competenta o situatie, care sa contina informatii cu privire la stocul de materii prime si produse finite la începutul lunii, achiziţiile de materii prime, cantitatea fabricată in cursul lunii, stocul de produse finite si materii prime la sfarsitul lunii de raportare si cantitatea de produse livrate, conform modelului prezentat în norme.

Articole similare

4 Thoughts to “Accizele”

  1. […] d) Situaţia privind achiziţia şi utilizarea alcoolului etilic şi a produselor alcoolice în regim de scutire de accize […]

  2. razvan

    am o intrebare,eu aduc bere din austria ,cine plateste acciza?nu ei?va rog ajutatima si pe mine ca mau incoltit astia de la vama si vor sa imi dea 100000 ron amenda si sechestru

  3. Oana

    in sf un articol care m-a ajutat f mult…ms 😀

Comentariul tau aici