Factura in alta limba si alta valuta

De multe ori in activitatea de zi cu zi intalnim facturi de emis in alta limba si valuta pentru parteneri interni sau externi si primim facturi in alta limba/moneda.

Ce trebuie sa stii despre facturile emise/primite in alta valuta?

Codul fiscal prevede ca:

  • in scopuri de control, organele fiscale competente pot solicita traducerea in limba româna, in anumite situatii sau pentru anumite persoane impozabile, a facturilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in România, precum si a facturilor primite de persoane impozabile stabilite in România. (art. 319 Facturarea, pct . (36))
  • la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba româna a facturilor primite/emise (punctul 99 alin (3) din Normele la codul fiscal).

Ce trebuie sa mai stii atunci cand emiti o factura in alta moneda?

Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei (Art. 319  alin (23) din Codul fiscal). In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizând ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile.

Ce restrictii sunt in ce priveste decontarile in valuta intre rezidenti ?

Potrivit Regulamentului valutar, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii se efectueaza numai in lei, cu anumite exceptii.

Printre acestea amintim:

  • persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgând din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
  • persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
  • persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere, ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
  • persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
  • persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;

Cum poti sa emiti usor facturile in valuta ?

Iata exemplul Smart Bill .

Primul pas, in etapa de configurare se seteaza limba dorita din cateva implicite (se poate defini si o alta in caz de nevoie):

1

Mai mult, poti modifica campurile traduse automat, in functie de preferinta ta:

2

In final, la emiterea facturii se alege limba dorita , valuta si in plus se poate introduce : denumirea produsului si unitatea de masura in limba dorita.

3

In final, factura va avea campurile completate atat in limba romana cat si in limba dorita:

4

Astfel, nu va mai fi necesara traducerea lor in cazul unui control.

Articole similare