Procedura privind cesiunea dreptului de restituire/rambursare a creantelor fiscale-O 3357/2017

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ordinul nr. 3357/2017 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea dreptului de restituire/rambursare a creanțelor fiscale a fost publicat in MOF nr.931/2017.

Procedura:

1. În conformitate cu dispozițiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Codul de procedură fiscală, creanțele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor/plătitorilor pot fi cesionate numai după stabilirea lor prin decizii de restituire.

2. Cesiunea produce efecte față de organul fiscal central competent în administrarea cedentului numai de la data de la care aceasta i-a fost notificată de către cesionar, potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.

3. Notificarea privind cesionarea dreptului de restituire/rambursare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, se depune de către cesionar la organul fiscal central competent în administrarea cedentului, însoțită de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune.

4. Notificarea privind cesionarea dreptului de restituire/rambursare, însoțită de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune, se poate depune la registratura organului fiscal central competent sau se poate transmite prin poștă cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

5.1. În conformitate cu prevederile art. 77 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, termenul de soluționare a cererilor depuse de către contribuabili, potrivit dispozițiilor legale, este de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire la organul fiscal central competent, acesta putând fi prelungit în situațiile prevăzute la alin. (2) al aceluiași articol.

5.2. Dacă organul fiscal central competent consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante în soluționarea cererii, solicită contribuabilului, în scris, prezentarea acestora.

5.3. Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat contribuabilului solicitarea de informații suplimentare relevante în soluționarea acesteia și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal central competent.

6. După notificare, organul fiscal central competent în administrarea cedentului devine debitorul cesionarului, cedentul nemaiavând un drept de creanță asupra bugetului pentru sumele înscrise în decizia de restituire/decizia de rambursare și care au făcut obiectul cesiunii.

7. Potrivit dispozițiilor art. 168 din Codul procedură fiscală, restituirea creanțelor fiscale ale cedentului se realizează numai după compensarea eventualelor obligații fiscale restante înregistrate de acesta, astfel că obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent.

8. După efectuarea eventualelor compensări, organul fiscal central competent în administrarea cedentului solicită în scris organului fiscal central competent în administrarea cesionarului situația obligațiilor fiscale restante înregistrate de către cesionar și întocmește Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale. Data stingerii prin compensare a obligațiilor fiscale restante ale cesionarului este data notificării cesiunii.

9.1. În situația în care notificarea cesiunii a fost efectuată după data emiterii Deciziei de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget, după caz, data stingerii prin compensare a obligațiilor fiscale restante înregistrate de cesionar este cea reglementată de dispozițiile art. 167 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, respectiv data notificării cesiunii.

9.2. În situația în care cesiunea a fost notificată înaintea emiterii Deciziei de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget, data stingerii prin compensare a obligațiilor fiscale restante înregistrate de cesionar este data comunicării deciziei de rambursare/restituire.

10. Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale se întocmește în format hârtie, în 4 exemplare, din care unul se transmite unității de Trezorerie a Statului care deservește organul fiscal central competent în administrarea cedentului, în vederea efectuării compensării.

11.1. Dacă atât cedentul, cât și cesionarul sunt administrați de către același organ fiscal central competent, respectiv sunt arondați aceleiași unități de Trezorerie a Statului, aceasta, ca urmare a primirii Deciziei privind compensarea obligațiilor fiscale, întocmește nota contabilă și înregistrează operațiunea de compensare, urmând să înștiințeze organul fiscal central competent în administrarea cedentului cu privire la aceasta.

11.2. Dacă cedentul și cesionarul sunt arondați la unități de Trezorerie a Statului diferite, unitatea de Trezorerie a Statului care deservește organul fiscal central competent în administrarea cedentului, ca urmare a primirii Deciziei privind compensarea obligațiilor fiscale, întocmește ordinele de plată în care înscrie la rubrica “cod fiscal plătitor” codul fiscal al cedentului și la rubrica “cod fiscal beneficiar” codul fiscal al cesionarului, cu indicarea conturilor bugetare corespunzătoare, iar în rubrica “data plății” înscrie data la care se sting obligațiile bugetare ale cesionarului, prin derogare de la prevederile art. 5 lit. s) din Normele metodologice privind utilizarea și completarea ordinului de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare.

12. După efectuarea compensării, unitatea de Trezorerie a Statului la care este arondat cedentul înștiințează despre aceasta organul fiscal central competent în administrarea cedentului. Organul fiscal central competent în administrarea cedentului comunică cesionarului un exemplar al Deciziei privind compensarea obligațiilor fiscale, un exemplar îl arhivează la dosarul fiscal al cedentului, iar cel de-al 3-lea exemplar îl arhivează la dosarul fiscal al cesionarului sau îl comunică organului fiscal central competent în administrarea cesionarului în vederea arhivării la dosarul fiscal al acestuia, după caz.

13. Compensarea efectuată în condițiile prezentei proceduri, în cazul în care contribuabilii în cauză sunt administrați de organe fiscale centrale competente diferite, se va realiza prin schimb de informații între organe fiscale centrale competente, potrivit prevederilor art. 57 din Codul de procedură fiscală.

14. În situația în care cesionarul nu înregistrează obligații fiscale restante, organul fiscal central competent în administrarea cedentului procedează la efectuarea cesiunii, prin restituirea către cesionar a sumei aprobate, în contul indicat de acesta în notificarea depusă.

Articole similare