Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat in 10.08.2021 un proiect pentru crearea cadrului legal național privind prestarea de servicii de finanțare participativă pentru afaceri, ținând cont de faptul că până în momentul de față la nivel național nu există un act normativ care să reglementeze această activitate.
Regulamentul (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 și a Directivei (UE) 2019/1937 a fost publicat în Jurnalul Oficial al U.E. (L347/20.10.2020) în data de 20 octombrie 2020 și face parte din planurile de acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital (UPC) și Fintech, având drept obiectiv crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanțare participativă accesul la întreaga piață unică, printr-o autorizație unică bazată pe un singur set de reguli.
Actul normativ a intrat în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (n.r.: 10 noiembrie 2020) și se va aplica direct în toate statele membre începând cu data de 10 noiembrie 2021.
Finanțarea participativă reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanțare participativă, fără a-și asuma el însuși riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare ar putea consta în împrumuturi, achiziționarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.
În general, prestarea de servicii de finanțare participativă se realizează cu participarea a trei tipuri de entități: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanțare, investitorii care finanțează proiectul propus și o entitate cu rol de intermediar, sub forma unui furnizor de servicii de finanțare participativă care pune în legătură dezvoltatorii de proiecte și investitorii în cadrul unei platforme online.
Actul normativ european include o serie de măsuri de protecție a investitorilor, inclusiv dispoziţii privind guvernanţa, evaluarea riscurilor, cerinţele privind obligaţia de diligenţă, măsura în care furnizorii de servicii de finanţare participativă îşi pot exercita puterea discreţionară atunci când oferă administrare de portofolii individuale de împrumuturi, gestionarea plângerilor, conflictele de interese, externalizarea, serviciile de păstrare în siguranţă a activelor clienţilor şi serviciile de plată, precum şi garanţiile prudenţiale.
.