Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 06.12.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil“Buna ziua, conform procedurii aprobate prin Ordinul 2906 din 22/11/2018 sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru care se acordă bonificație sunt: a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017; etc. Bonificația de 10% se aplica la impozitul pe venit datorat (poziția 10 din Decizia de impunere) sau la diferența de impozit rezultată din regularizare (poziția 14.a din decizie)? Conform procedurii eu am înțeles că procentul de 10% se aplică la impozitul datorat, nu doar la diferență rezultată din regularizare. Multumesc!”

a.) Raspuns ANAF: “Bonificația se acordă la diferența de impozit rezultată din regularizare (poziția 14 din decizie).”

b.) Intrebare contribuabil: “Pentru cei care nu au primit inca decizia de regularizare pe anul 2017, dar vor sa achite sumele ca sa beneficieze de bonificaia de 10 %, cum se procedeaza?”

b.) Raspuns ANAF: “In situatia dvs, va rugam sa luati legatura cu unitatea fiscala de care apartineti. Aceasta este singura in masura a va comunica daca decizia de impunere anuala pentru anul 2017 a fost emisa si comunicata.”

c.) Intrebare contribuabil: “Daca se achita sumele integral, o sa se calculeze bonificatia de catre anaf si va aparea achitata in plus, putand sa beneficiem de ea ulterior?”

c.) Raspuns ANAF: “Bonificatia se acorda cu conditia ca diferenta dintre sumele de plata stabilite prin decizia de impunere anuala si valoarea bonificatiei sa fie achitata integral. In vederea acordarii bonificatiei organul fiscal intocmeste un referat prin care se acorda aceasta facilitate, si ulterior va va instiinta cu privire la acordarea acesteia.”

d.) Intrebare contribuabil: “Doresc sa platesc din ghiseul.ro regularizarea pentru CAS (anul 2017), dar sa beneficiez de bonificatia de 10% pentru plata integrala (dupa cum este mentionat si in decizie). Platesc suma cu bonificatia aplicata sau suma ce apare in ghiseul.ro si ulterior se va regulariza? La ghiseele fizice, se poate plati direct cu bonificatia aplicata.”

d.) Raspuns ANAF: “În situaţia prezentată de dumneavoastră puteţi să plătiţi, prin ghişeul.ro, diferenta dintre suma menţionaţă în decizia de impunere anuala primita şi bonificaţie.”

e.) Intrebare contribuabil: “Daca am depus D.U. on line, in termen si am achitat cass, cas, impozit anticipat 2018 in august 2018, iar in octombrie 2018 am primit decizie de impunere pt 2017 pe care o sa o achit la termenul scadent 30.06.2019, nu anticipat pana la 15.12.2018, mai primesc bonificatiile pentru declaratia unica 2018 la 15.03.2019 (cu plata definitiva a impozitului final 2018) ? multumesc”

e.) Raspuns ANAF: “Pentru situatia prezentata beneficiati de bonificatia de 5% pentru depunerea on-line a declaratiei unice, cu conditia achitarii integrale a obligatiilor fiscale anuale pentru veniturile realizate in anul 2018 pana la data de 15.03.2019.”

f.) Intrebare contribuabil: “In baza deciziei de impunere pt anul 2017 pentru CAS total obligatie este 6.840 lei, dupa plata cu bonificatie : 6.156 lei. Ce suma se va transmite la Casa de Pensii in vederea stabilirii stagiului? multumesc.”

f.) Raspuns ANAF: “Organul fiscal transmite, în sistem informatic, Casei Naţionale de Pensii Publice informaţiile cu privire la contribuţiile individuale de asigurări sociale DATORATE de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017, stabilite prin deciziile de impunere anuală. În acest sens se vor transmite informaţiile prevăzute în Anexa 1b la decizia de impunere anuală.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare

Comentariul tau aici