Asemanari si deosebiri intre II si IF

 

Din punct de vedere al formei juridice
• Intreprinderile individuale sunt entitati fara personalitate juridica care pot desfasura orice fel de activitate cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (de exemplu, arhitectura, medicina, avocatura), precum si cele pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise.
• Intreprinderile familiale sunt entitati fara personalitate juridica, formate de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa.
Din punct de vedere al codului CAEN
• Intreprinderile individuale au obiectul de activitate caracterizat printr-un singur cod CAEN principal. In cazul in care se doreste desfasurarea a mai multor activitati, este necesara deschiderea de noi intreprinderi individuale pentru fiecare cod CAEN in parte.
• Intreprinderile familiale nu pot desfasoara activitati care sunt reglementate de legile speciale, care au un regim special de autorizare si functionare sau care sunt interzise de prevederile legale, astfel cele mai frecvente activitati sunt cele legate de turism, agricultura, industrie, comert, IT.
Din punct de vedere al spatiului de folosinta
• In ceea ce priveste intreprinderile individuale, in acet caz nu este nevoie ca acestea sa detina drept de folosinta a spatiului in care acestea isi desfasoara activitatea. Acelasi lucru este valabil si pentru intreprinderile familiale
Din punct de vedere al raspunderii patrimoniale
Atat in ceea ce priveste intreprinderile individuale cat si intreprinderile familiale, raspunderea patrimoniala se face cu intregul patrimoniu.
Din punct de vedere al angajatilor
• Intreprinderea individuala poate avea angajati in cadrul activitatii desfasurate
• Intreprinderea familiala nu poate angaja cu contract de munca terte pesoane de munca

Din punct de vedere al taxelor si impozitelor
In ambele cazuri:
– Impozit pe venit : 16 %
– 5,5 % CASS
Din punct de vedere al evidentei contabile
In ambele cazuri, evidenta contabila se tine potrivit contabilitatii in partida simpla.

 

 

Articole similare

One Thought to “Asemanari si deosebiri intre II si IF”

  1. bianca

    Conform oug 44/2008 art 24 şi IF poate avea angajaţi.

Comentariul tau aici