O societate de tip holding este un termen folosit pentru a caracteriza o entitate care detine o cantitate suficienta de participatii in alte entitati, iar in urma acestui fapt principalul obiect de activitatea al acesteia este de control si administrare a acestor participatii.
Un regim de tip holding, intr-o schema ideala, este acela care permite transferul de resurse intra-grup de o maniera flexibila, cu birocratie redusa la minimum, fără bariere operaţionale sau legale, si fără costuri adiţionale (cum ar fi cele de natura fiscala). În România nu exista o legislatie speciala privind societatile de tip holding, desi exista astfel de companii în tara noastra
Potrivit legislatiei fiscale din Romania , in cepand cu anul 2014, se pot prezenta o serie de avantaje acordate acestor societati, dintre care se mentioneaza cele mai importante:
- Scutirea de impozit pe profit a dividendelor
- Dividendele platite de filiale catre societatea holding sunt, de regula, exceptate de la plata impozitului pe profit sau supuse unui impozit pe profit redus. Aceasta scutire/reducere este denumita în unele jurisidictii participation exemption.
- La noi in legislatie, aceasta facilitate a aparut in urma implementarii Directivei 2011/96/UE privind regimul fiscal comun care se aplica societatilor-mama si filialelor acestora din diferite state membre (reformare), cu îndeplinirea unor conditii specifice .În plus, scutirea de impozit pe profit se aplica si în cazul dividendelor primite de la o persoana juridica româna.
- Începând cu anul 2014, scutirea de impozit pe profit se aplica si în cazul dividendelor primite de la filialele situate în state cu care România a încheiat conventii de evitare a dublei impuneri. Scutirea se aplica daca la data înregistrarii veniturilor societatea-mama detine minimum 10% din capitalul social, pentru o perioada de minimum un an.
2. Scutirea de impozit pe profit a câstigurilor de capital
- In cazul in care societatea holding convine la vanzarea actiunilor pe care le detine la filiale, profitul obtinut in urma acestei vanzari nu este supus de regula impozitului pe profit, sau dupa caz, impozitul pe castigul obtinut este foarte redus.
- Scutirea de impozit pe profit a câstigurilor de capital (din titluri de participare) a fost introdusa în legislatia fiscala din România, începând cu 1 ianuarie 2014, prin OUG nr. 102/2013. Astfel, sunt neimpozabile în România veniturile din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica româna sau la o persoana juridica straina situata într-un stat cu care România are încheiata o conventie de evitare a dublei impuneri. Scutirea se aplica daca la data vânzarii/cesionarii titlurilor de participare (inclusiv) societatea-mama detine minimum 10% din capitalul social, pentru o perioada de minimum un an.
Conditiile prevazute de Directiva sunt:
– societatea-mama, persoana juridica româna (conform art. 7 Cod fiscal) plateste impozit pe profit conform titlului II Cod fiscal, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
– societatea-mama detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice, situate într-un alt stat membru, care distribuie dividendele;
– la data înregistrarii venitului din dividende detine participatia de minimum 10% pe o perioada de minim un an.