Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
La finalul fiecarui trimestru orice firma ajunge la momentul calcularii taxelor, fie ca ele se refera la impozit pe profit, pe venitul microintreprinderilor sau impozit specific.
De regula calculul este documentat in diferite modalitati externe – ex. in fisiere excel.
SmartBill Conta prevede posibilitatea de a face acest calcul direct in aplicatie.
In acest sens se acceseaza optiunea Note diverse.

Se poate opta pentru calculul impozitului micro sau calculul impozitului pe profit.
Calcul impozit micro

Calcul impozit pe profit

La salvarea calculelor, se va genera nota de impozit pe microintreprinderi respectiv de impozit pe profit.
Aplicatia permite extinderea categoriilor mari si adaugarea de elemente noi, cum este de exemplu in cazul deducerilor fiscale: amortizarea, rezerva legala deductibila, cheltuieli cu dobanda si diferente de curs raportate. Se pot adauga direct din fereastra si alte deduceri fiscale daca este cazul.

Aceste calcule se regasesc apoi in registrul de evidenta fiscala, disponibil in meniul Rapoarte.

Se poate adauga si de aici un calcul de impozit pe profit sau de impozit pe microintreprinderi care ne va duce la fereastra initiala.
Registrul de evidenta fiscala este reglementat de Ordinul nr. 870 din 21 iunie 2005 privind Registrul de evidenta fiscala.
Iata cateva prevederi bine de stiut:
- Contribuabilii, inregistrati ca platitori de impozit pe profit, sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala.
- Acesta are ca scop inscrierea tuturor informatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
- Informatiile din Registrul de evidenta fiscala vor fi inregistrate in ordine cronologica si vor corespunde cu operatiunile fiscale si cu datele privind impozitul pe profit din declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
- Impozitul pe profit calculat si inscris in Registrul de evidenta fiscala va fi identic cu cel inscris in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
- Inregistrarile in Registrul de evidenta fiscala se vor face pentru fiecare perioada pentru care contribuabilul are obligatia de a declara impozitul pe profit.
- Se poate tine in format electronic.
Asadar, evidenta taxelor presupune:
- calculul
- documentarea elementelor avute in calcul
- plata taxelor si
- reconcilierea conturilor de taxe la finalul fiecarei perioade cu declaratiile si apoi urmarirea soldarii conturilor in urma platilor efectuate.
Este foarte util sa poti sa gestionezi toate aceste etape intr-un singur loc.
Daca utilizezi SmartBill Conta Plus ai in plus fata de toate acestea si o facilitate suplimentara: un raport Sume de plata care calculeaza toate obligatiile de plata catre trezorerie care rezulta din declaratiile importate pentru o anumita luna, defalcat in functie de tipul datoriei. Se preiau in momentul de fata sumele din D 100, 101, 112, 300 si 301.
Pentru sediile secundare vor fi afisate separat codurile obligatiei si codul bugetar aferent.