Conform Codului muncii , munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in baza unui contract individual de munca, si nu doar perioada in care salariatul a lucrat in cadrul unei anumite societati.
Acordarea sporului de vechime in munca nu este obligatoriu, ci doar daca se precizeaza in contractul de munca!
Daca in contractul individual de munca se stipuleaza acordarea unui spor de vechime, angajatorii vor avea obligatia ca in momentul in care se atinge vechimea in munca, acordarea unui procent ce variaza in functie de urmatoarele transe:
- 5 % – intre 3 – 5 ani vechime in munca
- 10% – intre 5 – 10 ani vechime in munca
- 15% – intre 10- 15 ani vechime in munca
- 20% – intre 15- 20 ani vechime in munca
- 25% – peste 20 ani vechime in munca
Sporul de vechime se va aplica luand in calcul anii de activitate ca si angajat si se va calcula ca si procent din salariul de baza al anajatului.
Oana Tomoiaga
sunt bugetar, am un salariu de 900 lei minim pe economie cu o vechime in munca de 20% inclus in salariu de baza din anul 2010. mentionez faptul ca in 2012 la reanoirea contractelor de munca este specificat acordarea sporului de vechime de 20%. Intrebarea mea este cum imi pot recastiga dreptul la sporul de vechime, adica scoaterea sporului din salariu de baza?