Articolul 87(1) din Tratatul CE stabileşte criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a identifica ajutorul de stat, astfel:
- favorizează anumite întreprinderi sau producţia anumitor bunuri,
- este acordat de stat sau din resurse de stat,
- distorsionează sau ameninţă să distorsioneze concurenţa,
- afectează comerţul între Statele Membre.
Dacă este absolut sigur că una sau mai multe din aceste condiţii nu este/nu sunt îndeplinită/e, nu sunt implicate elemente de ajutor de stat.
La nivel naţional, principalul act legislativ este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1042 din 28 decembrie 2006, aprobată şi modificată prin Legea nr. 137 din 17 mai 2007, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 24 mai 2007.
Ajutoarele de stat neautorizate sunt considerate ilegale.
Consecinţele acordării unor astfel de ajutoare sunt următoarele:
• plata ajutoarelor poate fi suspendată;
• firmele vor trebui să ramburseze respectivele ajutoare cu dobânda aferentă;
• poate fi necesară modificarea politicilor economice ale statului;
• poate fi necesară amendarea legislaţiei;
• agenţii economici beneficiari pot fi daţi în judecată, de concurenţi, pentru daune.
Ce se poate face în cazul în care se constata că un agent economic concurent din alt Stat Membru primeşte un ajutor care îi întăreşte poziţia pe piaţă?
Trebuie sa fie verificat dacă ajutorul a fost notificat şi aprobat de către Comisia Europeana, si daca a fost aprobat, atunci nu există nici un motiv ca întreprinderea să nu beneficieze de acesta.
Totuşi, dacă acest ajutorul afecteaza interesele comerciale ale altei companii, atunci trebuie adus acest lucru în atenţia forului comunitar. Comisia are obligaţia legală de a investiga toate plângerile.
Dacă ajutorul a fost notificat şi aprobat de către Comisia Europeana, nu există nici un motiv ca întreprinderea să nu beneficieze de acesta.