Ce este un cod EORI?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Codul EORI este un numar de identificare a operatorilor economici si persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene care efectueaza operatiuni de import-export. Asadar, daca ai o societate care importa bunuri din afara Uniunii Europene sau care exporta bunuri in țari din afara Uniunii Europene, vei avea nevoie de un astfel de cod. 

Atribuirea unui astfel de numar de inregistrare si identificare fiecarui operator economic are drept scop referinta comuna a acestora in relatiile acestora cu autoritatile vamale de pe intreg teritoriul UE. 

O societate poate deține un singur cod EORI, care va fi valabil pentru importul marfurilor in toate statele membre ale Uniunii Europene. 

Procedura atribuirii codului EORI in Romania 

Pentru eliberarea unui cod EORI se va depune o cerere la Direcția Regională Vamală de care apartine societatea. 

Exista doar 8 Direcții Regionale Vamale (București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Ploiești și Timișoara), asadar trebuie sa verificati la care dintre aceste Directii va trebui sa adresati cererea, tinand cont de sediul social al societatii pentru care o veti depune. 

Odata cu cererea, va fi nevoie sa transmiteti si urmatoarele documente doveditoare:

  • copie a Certificatului de Înregistrare
  • copie a Actului Constitutiv și a Certificatului TVA dacă este cazul.

De asemenea va fi nevoie și de o copie a actului de identitate al reprezentantului legal.

Ce fel de cerere trebuie sa depun?

Cererea pentru atribuirea unui cod EORI va trebui completata online printr-un formular pus la dispozitie de cei de la ANAF (Directia Generala a Vamilor).

Când completezi aceasta cererea va trebui sa alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat societatii pentru care solicitati atribuirea codului. (Gasiti lista completa aici)

Este foarte important ca atunci cand incepeti sa completati aceasta cererea online sa notati numarul de ordine afisat la inceput si data pentru eventuale erori tehnice, altfel nu veti putea reveni asupra cererii dumneavoastra daca nu ati reusit sa o finalizati.

Dupa completarea cererii, mergeti la optiunea listare cerere ce va genera cererea in format PDF. Cererea va trebui semnata, dupa care se va depune impreuna cu totate documentele doveditoare mentionate mai sus, la Direcţia Regională Vamală de care apartine societatea pentru care solicitati atribuirea codului EORI, in cazul persoanelor stabilite în România. 

Contact birouri ANAF:

Valabilitatea codului EORI

In mod normal codul EORI este valabil pentru o perioadă de 10 ani, in cazul persoanelor juridice. 

Este posibil totusi ca un cod EORI sa fie atribuit pe un termen mai scurt, daca societatea are contractul de comodat/inchiriere pentru sediul social pentru o perioada mai mica de 10 ani. 

  • Autoritatile vamale trebuie sa fie notificate doar daca intervine una din urmatoarele situatii :
  • Societatea isi schimba sediul social sau denumirea, deci se schimba si Certificatul de Înregistrare de la Registrul Comerțului.
  • Societatea isi schimba Administratorului/reprezentantul legat, deci se modifica si Actul Constitutiv al societății. 
  • Societatea isi schimba codul CAEN principal.
  • Societatea devine platitoare de TVA, deci i se va atribui Certificat de inregistrare in scopuri de TVA.
  • Societatea care era platitoare de TVA la data atribuirii numarului EORI nu mai este platitoare de TVA, prin decizia ANAF.
  • Pentru persoanele fizice, autoritatile vamale trebuie notificate daca aceasta își schimba Cartea de Identitate (in urma schimbarii numelui, de exemplu) sau aceasta expira.

Baza legală pentru atribuirea codului EORI la nivelul Uniunii Europene este Regulamentul nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii

Articole similare

Comentariul tau aici