Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Conceptul de locuinte care pot fi locuite ca atare a ridicat multiple semne de intrebare si situatii discutabile la livrarea de locuinte in vederea incadrarii la cota redusa de 5%.
Prevederi actuale
In MOF 1107 din 17.11.2022 s-a publicat o lege care a adus unele clarificari conceptului de locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Aceste locuinte trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
- au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
- sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării, în vederea aplicării art. 291 alin. (3) lit. c) pentru aplicarea cotei reduse de TVA.

Noile propuneri (clarificari)
Intr-un draft de masuri agreate de coalitie si propagat neoficial in mediul public, se propun clarificari noi cu privire la acest concept astfel:
“Locuinţe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul art. 291 alin. (2) lit. o) pct. 3, reprezintă locuinţele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
b) acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, după caz, în funcție de tipul construcției, geamuri, ușă intrare;
e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.“
Acestea sunt clarificarile care se doresc a fi aduse, mult mai specifice decat varianta care exista in prezent. Aceste draft va trebui sa se concretize intai intr-un proiect legislativ, supus dezbaterii publice.