Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Prespunem ca avem o societate care in cursul lunii septembrie 2024 depaseste plafonul de 300.000 lei astfel ca are obligatia inregistrarii in scop de TVA. Cum face aceasta inregistrare si ce obligatii mai are?
1.Verificarea stabilirii corecte a bazei de comparatie cu plafonul de 300.000 lei
Nu se compara cifra de afaceri contabila cu plafonul de 300.000 lei. In baza de calcul se iau vedere toate elemente prevazute la art. 310 Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici din Codul fiscal.
Am detaliat aici: Cifra de afaceri pentru TVA- ce cuprinde? Reguli contabile vs. reguli fiscale
2.Solicitarea inregistrarii in scop de TVA
Daca in cursul unui an calendaristic o societate atinge sau depaseste plafonul de scutire, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon are obligatia sa solicite inregistrarea in scop de TVA. (art. 316 alin.(1) lit b) Cod fiscal)
Astfel, daca depasirea de plafon s-a realizat in luna septembrie 2024, atunci pana in 10 octombrie 2024 are obligatia inregistrarii in scop de TVA.
Data de la care se face inregistrarea efectiva este 1 noiembrie 2024.
Formularul care se completeaza este declaratia 700.
Perioada fiscala de raportare in primul an de inregistrare in scopuri de TVA poate fi trimestrul sau luna calendaristica in functie cifra de afaceri care urmeaza a fi estimata de catre persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA.
Art. 322 alin.(3) din Codul fiscal arata ca persoana impozabilă care se înregistrează în cursul anului trebuie să declare, cu ocazia înregistrării conform art. 316, cifra de afaceri pe care preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârșitul anului calendaristic. Dacă cifra de afaceri estimată nu depășește plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului calendaristic, persoana impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării.
3. Ajustarea pentru stocuri, servicii neconsumate si bunuri de capital
Persoana impozabilă realizează o ajustare pozitivă a taxei deductibile în situații precum în cazul bunurilor/serviciilor neutilizate la data înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile care a aplicat regimul special de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. (normele data pentru art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal).
Am scris detaliat aici despre: Cum ajustezi TVA la stocuri cand devii platitor de TVA?
