Ce trebuie sa stii daca ai imobilizari in contabilitate?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand ai facturi de achizitii de bunuri in contabilitate, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

 1. Delimitarea intre mijloace fixe si obiecte de inventar.

 La achizitie trebuie sa stabilesti daca bunurile se incadreaza ca imobilizari si daca da, sa le inregistrezi in conturile corespunzatoare din clasa 2 de conturi.

 • In paralel, pentru a le putea amortiza, trebuie sa fii sigur ca le-ai inregistrat in programul pe care il utilizezi pentru calculul amortizarii.
 • Calculul amortizarii si inregistrarea in contabilitate a acesteia.
 • Verificarea concordantei dintre inregistrarile contabile si cele din programul de
 • gestiune a imobilizarilor. Scopul acestei verificari este de a te asigura ca nu ai omis sa generezi amortizare pentru o anumita imobilizare, inregistrand-o numai in contabilitate.
 • Generarea rapoartelor utile: registrul imobilizarilor, balanta imobilizarilor, care iti vor fi utile la inventarierea anuala si la bilant.

Cum te poate ajuta Smart Bill Conta in contabilitatea imobilizarilor?

 • In primul rand prin faptul ca ai modul de imobilizari direct in cadrul aplicatiei de contabilitate, nu mai esti nevoit sa apelezi la programe si evidente externe (chiar fisiere excel) de unde sa migrezi informatie catre contabilitate. Modulul este chiar in cadrul aplicatiei de contabilitate, asa cum se vede mai jos:
 • Amortizarea se genereaza automat si notele contabile sunt inregistrate in contabilitate
 • posibilitatea de a efectua reconcilierile automat, direct din program.

Vei fi avertizat cu privire la diferentele contastate intre registru si contabilitate.

 • poti importa o baza de date cu imobilizari usor, pe baza unui fisier in excel, dupa modelul pus la dispozitie de aplicatie;

Daca ai deja inregistrate imobilizari cu amortizare calculata pana la o anumita data,  aplicatia te va avertiza ca importul sa il faci cu amortizarea inregistrata pana la respectiva data.

Indiferent ca ai o imobilizare sau mai multe, daca ai detaliile cu privire la ele, le poti importa usor in Smart Bill Conta prin intermediul unui fisier cu o structura pregatita dupa tabelul de mai jos. Datele marcate cu galben sunt optionale. Fisierul este simplu, usor de completat, nu contine date inutile.

 • poti sa adaugi foarte simplu imobilizarile din facturile de achizitii, fara sa fie nevoie sa deschizi mai multe ferestre.Pe interfata de achizitie cand folosesti conturi din grupele 20, 21 ai posibilitatea de a adauga pe loc imobilizarea.

La click pe Adauga se deschide o fereastra in care poti adauga toate imobilizarile de pe documentul respectiv.

Mai mult, daca ai mai multe bucati din acelasi tip de imobilizare, nu e nevoie sa adaugi manual fiecare bucata: treci cantitatea totala si aplicatia va adauga automat cate o imobilizare pt fiecare bucata.

Imobilizarile astfel adaugate vor ajunge direct in registrul imobilizarilor, fara sa mai fie necesare alte actiuni din partea utilizatorului.

Tot de aici poti face modernizari ale imobilizarilor existente. Daca mergi pe tab-ul “Repartizeaza pe imobilizare existenta” poti alege o imobilizare deja inregistrata pe care sa o modernizezi: astfel valoare ei va creste iar suma nou adaugata se va amortiza pe durata ramasa a imobilizarii initiale.

 • poti vedea istoricul cheltuielii cu amortizarea pe luni calendaristice si poti astfel investiga eventuale “abateri” de la tendinta; de asemenea, poti utiliza informatia pentru a efectua previziuni asupra profitului.
 • poti genera o balanta a imobilizarilor foarte detaliata;

De aici poti extinde numarul de coloane, adaugand si alte informatii de care ai putea avea nevoie.

In plus fata de aceste avantaje, Smart Bill Conta este in cloud si astfel poti accesa registrul imobilizarilor de oriunde ai acces la internet, poti vedea detaliile bunurilor precum valoarea ramasa, durata de viata ramasa, etc, de care ai putea avea nevoie in activitatea de zi cu zi.

Articole similare

Comentariul tau aici