Codul Muncii este actul normativ care reglementeaza prevederile referitoare la concediul medical:
- durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare
- dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
- nu se scad din durata concediului de odihna: zilele de sarbatoare legala, zilele de concediu medical, concediul de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor.
- ca element de noutate salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului – in limita a 10 zile anual.
- pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
- angajatorii trebuie sa tina o evidenta a zilelor de concediu pentru fiecare angajat astfel incat sa respecte prevederile legale mentionate anterior.
- concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului de odihna
In SmartBill Conta, exista doua tipuri de rapoarte care se pot genera pentru a analiza situatia concediilor de odihna:
In Raportul concedii de odihna se poate obtine o situatie a numarului de zile conform contractului si a zilelor efectuate.
Raportul Centralizator concedii de odihna ofera o situatie cu toate contractele de munca si o estimare a indemnizatiei cuvenite pentru aceste zile.
Acest raport este util pentru calcularea provizionului pentru concedii neefectuate fiindca estimeaza suma valorii zilelor de concediu neefectuat.
O 1802/2014 prevede urmatoarele cu privire la valoarea concediul de odihna:
- inregistrarea se face pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva.
- in lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor.
- provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.
- valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare la data bilantului a costurilor necesare stingerii obligatiei curente.
Raportul din SmartBill Conta poate prezenta detaliat mai multe informatii, in functie de optiunea utilizatorului.
Important!
Numarul de zile ramase pentru fiecare angajat este importanta atat pentru incadrarea in numarul de zile cuvenite dar si la incetarea contractului de munca cand angajatorul trebuie sa compenseze in bani zilele ramase.