Contabilul firmei poate intra in somaj tehnic?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Am primit recent mai multe intrebari legate de situatia contabililor din firma – daca acestia pot intra in somaj tehnic sau nu.

In principal intrebarea vine de la firme mai mici, care au un singur contabil angajat si care au suspendat toate celelalte contracte de munca pe motiv de somaj tehnic, solicitand recuperarea indemnizatiilor de la stat.

Chiar si la firmele cu activitate redusa sau chiar oprita pe perioada situatiei de criza, exista in continuare obligatii declarative , taxe de calculat si situatii financiare de intocmit. Am putea spune ca mai mult, in cazul firmelor cu mai multi angajati, exista chiar un volum mai mare de munca, pentru procesarea suspendarilor, intocmirea documentatiei pentru somaj tehnic, procesarea cererilor pentru concedii de supraveghere copil, depunerea si semnarea declaratiilor, intocmirea bilantului, samd.

Astfel ca sunt rare cazurile in care chiar nu mai exista activitate pentru un contabil si astfel contractul acestuia poate fi suspendat. Nu excludem aceasta situatie – exista, insa este rara.

Prin urmare datele din declaratia pe propria raspundere trebuie atent verificate de administratorul care o semneaza, pentru a nu include si persoane carora li se suspenda contractul de munca dar de fapt presteaza activitate. In domeniul contabil este usor de verificat daca s-a prestat activitate – prin semnarea de declaratii, bilanturi, efectuarea de inregistrari contabile , samd.

Astfel, in opinia noastra, pentru un contabil suspendarea contractului individual de munca pe motiv de somaj tehnic este mai degraba o exceptie.

Articole similare

Comentariul tau aici