PFA sau SRL in 2024: venituri sub 12 salarii minime – Calcul comparativ

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Presupunem faptul ca avem cazul unei PFA in sistem real care incaseaza in cursul anului 2023 venituri egale cu 9 salarii minime brute pe tara (salariul minim brut pe tara este considerat 3.300 lei) iar persoana care detine PFA-ul este si angajata cu norma intreaga in cadrul unei companii.

In urma modificarilor fiscale persoana care detine PFA-ul doreste sa isi schimbe regimul fiscal dar nu inaintea unui calcul comparativ.

Contabilitatea

In cazul unui PFA nu suntem obligati sa avem un contabil dar de cele mai multe ori cerem ajutorul unuia pentru intocmirea si depunerea declaratiei unice asa ca am presupus un cost de 900 de lei pentru acest serviciu, iar in cazul unui SRL trebuie sa conducem contabilitate unde am estimat un cost lunar de 500 de lei, respectiv 6000 lei intr-un an fiscal ( calendaristic ).

Impozitul

Din punct de vedere al impozitului, avem in cazul unui PFA un impozit datorat de 10% pe care il aplicam la venitul net impozabil iar acesta il achitam o data pe an iar in cazul unui SRL fara angajati avem un impozit pe profit de 16% pe care trebuie sa il achitam trimestrial, presupunand faptul ca avem venituri si cheltuieli constante, rezulta un impozit de 516 lei trimestrial, respectiv 2064 lei pe an.

Dividende

In cazul PFA nu se aplica impozit pe dividende dar SRL retine si plateste impozitul pe dividende. In situatia noastra presupunem faptul ca societatea doreste sa repartizeze tot profitul din cursul anului 2023, rezultand un impozit datorat de 866 lei.

Contributia la sanatate ( CASS )

Nici in cazul PFA-ului, nici in cazul SRL-ului nu se achita contributii pentru ca suntem sub plafonul de 6 salarii minime pe tara.

In situatia PFA-ului suntem scutiti de primul plafon de plata al CASS de 6 salarii deoarece pesoana care il detine este si angajata.

Plafonul se aplica la venitul impozabil, nu la venitul brut obtinut.

In situatia SRL-ului repartizam dividende sub plafonul de 6 salarii minime brute si nici in acest caz nu se datoreaza CASS.

Contributia la pensie (CASS)

Acest plafon se aplica doar la PFA si doar in cazul in care depasim cele 12 salarii minime brute pe tara.

Concluzionam astfel faptul ca o PFA care incaseaza venituri sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, la un nivel de cheltuieli comparabile, plateste in exemplul nostru mai putine taxe decat o societatea cu raspundere limitata.

Articol realizat de Tiplea Erika Adriana

Articole similare

2 Thoughts to “PFA sau SRL in 2024: venituri sub 12 salarii minime – Calcul comparativ”

  1. SUCIU NICOLETA

    IAR CINE ARE PESTE 12 SALARII CUM ESTE COMAPARARIA

  2. Lexus

    Maine poate faceți aceiași comparație cu deosebirea ca PFA are venituri brute anuale peste 12 salarii minime și nu este angajat cu CIM.

Comentariul tau aici